الاسلام: تفاوت میان نسخه‌ها

از اسلامیکال
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''الاسلام'''، یک نشریه مذهبی-سیاسی در ایران بود که در سال ۱۳۲۰ ه.ق منتشر شد. هدف از نشر این مجله، پاسخ به انتقادات مسیحیت و نشر مطالب انجمن صفاخانه بود. این نشریه، تنها نشریهٔ مذهبی از زمان قاجاریه است که پس از دوره رضا شاه باقی ماند. مدیریت این نشریه برعهده [[محسن فقیه شیرازی]] مشهور به خادم‌الشریعه بود.


الاسلام، نشریه مذهبی-سیاسی. تنها نشریهٔ مذهبی از زمان قاجاریه است که پس از دوره رضا شاه باقی ماند. شروع فعالیتش به سال ۱۳۰۲ ش است و در شیراز چاپ می‌شد. مدیریت آن را محسن فقیه شیرازی مشهور به خادم‌الشریعه عهده‌دار بود. از اولین نشریاتی بود که در دایرهٔ ادبیات کلام جدید با روش دفاع از دین در عصر حاضر فعالیت داشت.
== تاریخچه ==
پس از آنکه مبلغین [[مسیحی]] آموزش دیده در [[هند]] و [[اروپا]]، شروع به نوشتن کتب متعددی در [[نقد اسلام]] نوشتند، عالمان [[شیعه]] در [[اصفهان]]، در پاسخ به درخواست مناظره این گروه از مسیحیان، گروهی را تشکیل دادند. اعضاء این گروه که بعدها به [[صفاخانه]] مشهور شد، [[آقانجفی اصفهانی]] و [[آقانورالله]] و [[رکن‌الملک شیرازی]] بودند. انجمن صفاخانه در جلفای اصفهان آغاز به کار کرد و به فاصله سه ماه از تاسیس آن، در [[رمضان]] سال ۱۳۲۰ ه.ق اولین شماره از نشریه الاسلام که به نوعی سخنگوی این جمعیت بود، منتشر شد. شرح مناظرات صورت گرفته توسط این انجمن نیز در این مجله به چاپ می‌رسید. بعدها به واسطه بازنویسی و گردآوری نسخه‌های بازمانده از این مجله، کتاب ''الاسلام'' تالیف شد.<ref>{{یادکرد وب|تاریخ=۳ آبان ۱۳۹۳|نشانی=https://www.mehrnews.com/news/2409094/%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85-%D9%85%D9%86%D8%AA%D8%B4%D8%B1-%D8%B4%D8%AF-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D9%86%D9%88%DB%8C%D8%B3%DB%8C-%D9%88-%DA%AF%D8%B1%D8%AF%D8%A2%D9%88%D8%B1%DB%8C-%D9%86%D8%B4%D8%B1%DB%8C%D9%87-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85|عنوان=کتاب "الاسلام" منتشر شد/ بازنویسی و گردآوری نشریه‌ الاسلام}}</ref>


هدف از تأسیس آن، پاسخگویی به شبهات وارده به مسائل دینی و دفاع متکلمانه از اسلام در برابر اتهامات وارده به دین و تبلیغات مخالفان اسلام بوده‌است.
==پانویس==


موضوعات پرداخته شده توسط نویسندگان آن، غالباً در حیطه دفاع از فلسفه احکام اسلامی، استفاده از کشفیات علمی برای تبیین مسائل دینی، چاپ اعترافات برخی از اروپائی‌های مسلمان شده و نشده نسبت به اسلام و قرآن و تحلیل فلسفه قیام حسین بن علی گنجانده می‌شود.
=== ارجاعات ===
{{پانویس}}


نخستین نشریه‌ای بود که مورد حمایت مرجعیت دینی قرار گرفت. آیت‌الله سید ابوالحسن اصفهانی مرجعیت اول وقت، در نامه‌ای، اجازهٔ پرداخت از سهم امام برای کمک به آن را داد. این نامه، اولین حکمی بود که طی آن توسط مجتهدی مسلم، اجازهٔ صرف وجوهات زکات و سهم امام جهت خرید مجله داده می‌شد.
=== منابع ===
*سیروس رومی، فهرست مطبوعات فارس از آغاز تا امروز، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، ۱۳۸۵
*تاریخ جراید و مجلات ایران، ج۱، صدر هاشمی، اصفهان، انتشارات کمال، ۱۳۶۳
*اسنادی از مطبوعات و احزاب دورهٔ رضاشاه، سازمان چاپ و انتشارات وزارت ارشاد، تهران، ۱۳۸۰.
{{مرتضی مطهری}}


== منابع ==
[[رده:نشریه‌های ایران]]
<references group="" responsive="1"></references>
[[رده:نشریه‌های دوره قاجاریان]]
 
* سیروس رومی، فهرست مطبوعات فارس از آغاز تا امروز، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، ۱۳۸۵
* تاریخ جراید و مجلات ایران، ج۱، صدر هاشمی، اصفهان، انتشارات کمال، ۱۳۶۳
* اسنادی از مطبوعات و احزاب دورهٔ رضاشاه، سازمان چاپ و انتشارات وزارت ارشاد، تهران، ۱۳۸۰.

نسخهٔ ‏۵ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۰۳:۰۵

الاسلام، یک نشریه مذهبی-سیاسی در ایران بود که در سال ۱۳۲۰ ه.ق منتشر شد. هدف از نشر این مجله، پاسخ به انتقادات مسیحیت و نشر مطالب انجمن صفاخانه بود. این نشریه، تنها نشریهٔ مذهبی از زمان قاجاریه است که پس از دوره رضا شاه باقی ماند. مدیریت این نشریه برعهده محسن فقیه شیرازی مشهور به خادم‌الشریعه بود.

تاریخچه

پس از آنکه مبلغین مسیحی آموزش دیده در هند و اروپا، شروع به نوشتن کتب متعددی در نقد اسلام نوشتند، عالمان شیعه در اصفهان، در پاسخ به درخواست مناظره این گروه از مسیحیان، گروهی را تشکیل دادند. اعضاء این گروه که بعدها به صفاخانه مشهور شد، آقانجفی اصفهانی و آقانورالله و رکن‌الملک شیرازی بودند. انجمن صفاخانه در جلفای اصفهان آغاز به کار کرد و به فاصله سه ماه از تاسیس آن، در رمضان سال ۱۳۲۰ ه.ق اولین شماره از نشریه الاسلام که به نوعی سخنگوی این جمعیت بود، منتشر شد. شرح مناظرات صورت گرفته توسط این انجمن نیز در این مجله به چاپ می‌رسید. بعدها به واسطه بازنویسی و گردآوری نسخه‌های بازمانده از این مجله، کتاب الاسلام تالیف شد.[۱]

پانویس

ارجاعات

  1. «کتاب "الاسلام" منتشر شد/ بازنویسی و گردآوری نشریه‌ الاسلام». ۳ آبان ۱۳۹۳.

منابع

  • سیروس رومی، فهرست مطبوعات فارس از آغاز تا امروز، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، ۱۳۸۵
  • تاریخ جراید و مجلات ایران، ج۱، صدر هاشمی، اصفهان، انتشارات کمال، ۱۳۶۳
  • اسنادی از مطبوعات و احزاب دورهٔ رضاشاه، سازمان چاپ و انتشارات وزارت ارشاد، تهران، ۱۳۸۰.