جواد موگویی

از اسلامیکال
نسخهٔ تاریخ ‏۲۳ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۰۴ توسط Shahroudi (بحث | مشارکت‌ها) (+ 8 رده (هات‌کت)، ابرابزار)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

جواد موگویی، نویسنده و کارگردان سینمای مستند و فعال رسانه ای است که مستندهایی را کارگردانی، نویسندگی و تهیه‌کنندگی کرده است. او در فیلم سینمایی ضد، مشاور تاریخی و فیلنامه‌نویسی بود.

زندگی

جواد موگویی، متولد ۱۳۶۴،[۱] نویسنده، کارگردان سینمای مستند، فعال رسانه‌ای[۲] و تهیه‌کنندگی است.[۳] او را به جریان سیاسی اصولگرایی در ایران نسبت می‌دهند.[۴] و گفته شده که به دفتر رهبر جمهوری اسلامی ایران نزدیک است.[۵] با این حال او بارها توسط نشریات روشنفکری داخلی و رسانه‌های فارسی‌زبان مورد هجمه قرار گرفته است. او را یکی از «کارگردانان نترس که ابایی از افشای اسرار در سینمای مستند ندارد»، معرفی کرده‌اند.[۶] نام فرزند پسر او که در سال ۱۴۰۲ به دنیا آمده بود، غزه است.[۴][۷]

موگویی در اعتراضات سال ۱۴۰۱ به اشتباه برای ساعاتی دستگیر شد و مورد ضرب و شتم نیروهای بسیجی قرار گرفت. به گفته خود او، چند گلوله پلاستیکی خورد و بعد از چند ساعت آزاد شد.[۸][۵] او برای تهیه مستند، به کشورهایی چون افغانستان سفر کرده است.[۹] خودش معتقد است که گزارش‌های لحظه‌ای اش از سیل لرستان، بر میزان ارسال کمک‌های مردمی تأثیر داشته است.[۱۰] برخی منابع مدعی شدند که علاوه بر مستندسازی، فیلم‌های تبلیغاتی علیرضا زاکانی و سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی در انتخابات ۱۴۰۳ نیز توسط او کارگردانی شده است.[۱۱][۱۲] جواد موگویی سردبیر فصلنامه تاریخی- سیاسی ماجرا است که به مدیرمسئولی محمدمهدی دادمان منتشر می‌شود.[۱۳]

آثار

مستند و فیلم

موگویی، مستندهایی متعددی را کارگردانی یا نویسندگی کرده است که عموماً در موضوع‌های مربوط به دهه ۶۰ بوده و به گفته خودش، به خاطر علاقه شخصی به سراغ آن موضوعات رفته است.[۱۴] او در شهریور ۱۳۹۶ اعلام کرد که دو مستند به نام‌های «شهید صبایی» و «شهید ابوالحسن کریمی» در دست ساخت دارد که اولی در موضوع عباس صبائی گلپایگانی، امام جمعه و نماینده ولی فقیه دهه ۶۰ در هشتگرد است و دومی دربارهٔ ابوالحسن کریمی، دادستان وقت گیلان که هر دو ترور شده‌اند.[۱۵]

کتاب و فیلم‌نامه

اظهار نظرها

اظهار نظر او در خصوص نقل خاطره‌ای با مضمون مشارکت نکردن سید احمد خاتمی در جبهه‌های جنگ ایران و عراق،[۲۴] چالش‌برانگیز بود تاجایی که پس از تماس با خاتمی، پذیرفت که اظهار نظرش راستی آزمایی نشده بود.[۲۵][۲۶] موگویی در اظهاراتی، غلامرضا قاسمیان را یکی از عوامل برانگیختن مردم به آتش زدن سفارت عربستان معرفی کرد.[۲۷] پیشنهاد او به یکی از خبرنگاران افغانستان برای مصاحبه نگرفتن از رهبران طالبان به خاطر حفظ جانش، واکنش‌های فراوانی را در پی داشت.[۲۸] موگویی دربارهٔ اعتراضات سال ۱۳۹۸ گفته بود که نظام در برابر اعتراضات هول شده بود و از گلوله‌های جنگی استفاده می‌کرد که منجر به بالا رفتن آمار کشته‌شده‌ها شد.[۲۹] او همچنین دربارهٔ ناآرامی‌های سال ۱۴۰۱ در ایران، گزارش‌های روزانه‌ای منتشر می‌کرد که حاشیه‌ساز شد.[۳۰] وی معتقد است با وجود شکست خیزش سال ۱۴۰۱ در ایران، اما بازنده اصلی این خیزش، جریان‌های اصولگرا و اصلاح‌طلب بودند.[۳۱] موگویی در اظهار نظری، فیلم «مصلحت» را به خاطر نمایش تندروها به عنوان آغازگر جنگ مسلحانه با گروه مجاهدین خلق، نقد کرد و آن را در تعارض با واقعیت‌های دهه ۶۰ دانست.[۳۲]

جوایز

موگویی با سه مستند لاتاری در بیروت، نفوذی و کابوس در بیداری، در نهمین جشنواره عمار در سال ۱۳۹۷ شرکت کرد[۳۳] و برای مستند نفوذی، جایزه ویژه جشنواره عماره را برنده شد.[۱۴]

منابع

  1. پرش به بالا به: ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ ۱٫۳ ۱٫۴ ۱٫۵ ۱٫۶ «جواد موگویی کیست؟ | بیوگرافی مستندساز سیاسی + حواشی دستگیری او - ویدو». vido.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  2. https://pmup_news. «جواد موگویی: روزنامه‌نگار و فعال رسانه ای به سواد و مهارت سیاسی نیاز دارد - بازتاب آنلاین». baztabonline.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  3. پرش به بالا به: ۳٫۰ ۳٫۱ ۳٫۲ «روایت «جواد موگویی» مستندساز از اغتشاشات که حاشیه ساز شد». akharinkhabar.ir. ۲۰۲۲-۱۰-۰۶. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  4. پرش به بالا به: ۴٫۰ ۴٫۱ «مستندساز ایرانی نام فرزندش را «غزه» گذاشت | پایگاه خبری تحلیلی انصاف نیوز». انصاف نیوز. ۲۰۲۳-۱۰-۱۹. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  5. پرش به بالا به: ۵٫۰ ۵٫۱ «مستندساز نزدیک به دفتر خامنه‌ای: بسیجی‌ها «می‌زدند و فحش ناموس می‌دادند»». صدای آمریکا. ۲۰۲۲-۱۰-۰۵. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  6. «جریان اصلاحات دوست ندارد گذشته‌اش فاش شود/ اولین حصرتاریخ انقلاب را امام انجام داد /حاتمی کیا گفت سازندگان «انحصار ورثه» در مورد مهدی نصیری بی‌اخلاقی کرده‌اند». مشرق نیوز. ۲۰۱۷-۰۱-۰۲. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  7. «کارگردان ایرانی نام پسرش را غزه گذاشت+عکس». روزنامه دنیای اقتصاد. ۲۰۲۴-۰۷-۲۰. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  8. «روایت تکان‌دهنده جواد موگویی از لحظه بازداشت | پایگاه خبری آرمان شرق». armanshargh.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  9. «در افغانستان چه می‌گذرد؟ گزارش جواد موگویی از مرز پنجشیر» تحریریه جدال». ۲۰۲۱-۰۹-۱۰. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  10. Behnegarsoft.com (۲۰۲۳-۱۲-۲۴). «جواد موگویی: خبرنگار و فعال رسانه به سواد سیاسی و مهارت نیاز دارد». جهان نیوز. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  11. «چه کسانی مستندهای تبلیغاتی نامزدهای انتخابات را ساخته‌اند؟!». ایسنا. ۲۰۲۴-۰۶-۲۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  12. «چه کسانی مستندهای تبلیغاتی نامزدهای انتخابات را ساخته‌اند؟!». صاحب‌خبر. ۲۰۲۴-۰۶-۲۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  13. پرش به بالا به: ۱۳٫۰ ۱۳٫۱ «فصلنامه «ماجرا» رونمایی می‌شود». حوزه هنری. ۲۰۲۴-۰۴-۲۷. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  14. پرش به بالا به: ۱۴٫۰ ۱۴٫۱ «جواد موگویی، مستندساز: تحویل ندادن جنازه اعدامی‌های ۶۷ به خانواده‌ها کار درستی نبود/ در اعتراضات ۹۸ ندیدم کسی ساچمه یا گلوله پلاستیکی بزند، همه جنگی بود/ به آینده امیدوار نیستم». صاحب‌خبر. ۲۰۲۳-۰۷-۱۸. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  15. مقدس، خبرگزاری دفاع (۱۳۹۶/۰۶/۰۷–۰۹:۴۹). «اجازه نمی‌دهند مستند «دادستان شهید انقلاب» ساخته شود/ بازخوانی پرونده مبهم شهادت آیت‌الله صبایی». fa. دریافت‌شده در 2024-07-20. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  16. «رونمایی از مستند «پرونده ناتمام» /چه کسی برای کشمیری جسدسازی کرد؟». www.farhangemrooz.com. ۲۰۱۶-۰۸-۲۸. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  17. «افشای پشت پرده شکست «پنجه عقاب» در مستند جواد موگویی». akharinkhabar.ir. ۲۰۲۳-۰۴-۲۵. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  18. پرش به بالا به: ۱۸٫۰ ۱۸٫۱ ۱۸٫۲ «لاتاری در بیروت؛ این بار به نام هاشمی علیه روحانی». akharinkhabar.ir. ۲۰۱۹-۱۱-۰۹. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  19. «یک نشست چالشی دربارهٔ «ضد»». ایسنا. ۲۰۲۴-۰۱-۱۱. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  20. «کتاب خون دل اثر جواد موگویی نشر شهید کاظمی - کتاب جم». ketabejam.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  21. «جواد موگویی - کتاب ابر». abrbook.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  22. «جواد موگویی نویسنده». انتشارات شهید کاظمی. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  23. SNN.IR، خبرگزاری دانشجو | (۱۴۰۰/۱۱/۲۰–۲۱:۳۷). «جواد موگویی: در بخش پژوهش فیلم «ضد» حتی با عوامل انفجار دفتر حزب جمهوری هم مصاحبه کردیم!». fa. دریافت‌شده در 2024-07-20. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  24. «وظیفه ما جنگیدن نیست! | پایگاه خبری تحلیلی انصاف نیوز». انصاف نیوز. ۲۰۲۱-۰۲-۰۶. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  25. «توضیح و عذرخواهی جواد موگویی از خاتمی | پایگاه خبری تحلیلی انصاف نیوز». انصاف نیوز. ۲۰۲۱-۰۲-۰۸. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  26. «عذرخواهی از آیت الله خاتمی». خبرگزاری حوزه. ۲۰۲۱-۰۲-۰۸. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  27. «واکنش جواد موگویی به سخنان اخیر روحانی جنجالی دربارهٔ هواپیمای اوکراینی و حمله به عین‌الاسد؛ قرار نیست نهادی پیگیر این رفتارها شود؟ + ویدئو». صاحب‌خبر. ۲۰۲۴-۰۱-۱۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  28. «اعتراض‌ها به مستندساز ایرانی اعزامی به افغانستان | پایگاه خبری تحلیلی انصاف نیوز». انصاف نیوز. ۲۰۲۱-۰۹-۱۷. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  29. رویداد۲۴، پایگاه خبری تحلیلی (۱۴۰۲/۰۴/۲۷–۱۸:۲۰). «جواد موگویی: در اعتراضات ۹۸ فقط از گلوله جنگی استفاده شد | رویداد24». fa. دریافت‌شده در 2024-07-20. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  30. «روایت «جواد موگویی» مستندساز از اغتشاشات که حاشیه ساز شد». akharinkhabar.ir. ۲۰۲۲-۱۰-۰۶. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  31. Bohlouli (۲۰۲۲-۱۰-۳۱). «یادداشت جواد موگویی دربارهٔ حوادث اخیر و مرزبندی اشتباه سیاسیون». نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در امور دانشجویان ایرانی خارج از کشور. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.
  32. SNN.IR، خبرگزاری دانشجو | (۱۴۰۲/۰۳/۳۰–۱۷:۴۶). «درخواست موگویی برای توقیف «مصلحت» شگرد تبلیغاتی نبود». fa. دریافت‌شده در 2024-07-20. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  33. قمصری، روزبه (۲۰۱۸-۱۲-۱۵). «جواد موگویی با سه مستند متقاضی حضور در جشنواره عمار می‌شود/بازخوانی تجربه مذاکره با آمریکا در «لاتاری در بیروت» - جشنواره مردمی فیلم عمار جواد موگویی با سه مستند متقاضی حضور در جشنواره عمار می‌شود/بازخوانی تجربه مذاکره با آمریکا در «لاتاری در بیروت»». جشنواره مردمی فیلم عمار. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۷-۲۰.