کاربر:Shahroudi/کارگاه2

از اسلامیکال
نسخهٔ تاریخ ‏۱۶ فوریهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۰۶:۰۴ توسط Shahroudi (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «صقالبه، واژه‌ای است برای اشاره به اسلاوهای اروپایی == ریشه‌شناسی == صقالبه، یکی از لغت‌های پرابهام در رشته واژه‌شناسی است۔ این ابهام‌ها بیشتر ریشه در دوری مسافت سکونت‌گاه‌ها صقالبه از سرزمین‌های اسلامیست که با آگاهی کم جغرافی‌دانان و ن...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

صقالبه، واژه‌ای است برای اشاره به اسلاوهای اروپایی

ریشه‌شناسی

صقالبه، یکی از لغت‌های پرابهام در رشته واژه‌شناسی است۔ این ابهام‌ها بیشتر ریشه در دوری مسافت سکونت‌گاه‌ها صقالبه از سرزمین‌های اسلامیست که با آگاهی کم جغرافی‌دانان و نویسندگان مسلمان، توامان شده‌است۔ برخی واژه صقالبه را به معنای اسلاوها و اسلاوی‌زبان‌ها می‌دانند و گروهی دیگر آن را عام‌تر و شامل بردگان و خواجگان و اسرای اروپایی مسلمانان دانسته‌اند۔ با وجود ۱۲ زیرشاخه مختلف در گویش‌های اسلاوی، این ابهامات و آشفتگی‌های مصداقی، بیشتر نیز شده‌است۔ برخی از نسب‌شناسان مسلمان، صقالبه را طایفه‌ای منسوب به صقلب بن لنطی یا لبطی بن یونان یا ماذای دانسته‌اند۔ برخی دیگر نیز این واژه را عربی تصور کرده و معنایی چون پرخور برایش اتخاذ کرده‌اند۔ پژوهشگران معاصر عرب نیز این واژه را تعریب شده از واژه یونانی اسکلاو دانسته‌اند و معادلی برای اسلاو می‌دانند۔

خواستگاه

اسلاوها یا همان صقالبه، در روزگاران کهن به مردمان شمال شناخته می‌شدند۔ در اصل و اساس این گروه، اختلافاتی وجود دارد؛ برخی آنان را مردمی از طوایف گوناگون نژاد سفید اسلاوی سرزمین‌های مجاور بلاد خزر و بلقاریا و اطراف بیزانس می‌دانند که امروزه شامل کشورهای بلغارستان، ارمنستان، بخشی از ترکیه و چک و اسلواکی و مناطقی ار روسیه است۔ به نظر می‌رسد که نایاکان آنان


(تا اواسط ستون اول بخش خاستگاه: ص 4 ج 30)