کاربر:Rahaee/صفحه تمرین
کتابخانه و موزه ملی ملک
حسین آقا ملک، بنیانگذار کتابخانه و موزه ملی ملک، این گنجینه را در سال 1316ه.ش بر آستان قدس رضوی وقف کرد. کتابخانه و موزه ملی ملک اکنون یکی از موسسههای فرهنگی آستان قدس رضوی است که به شیوه غیر دولتی و غیر انتفاعی در چارچوب وقفنامه زیر نظر مستقیم آستان قدس رضوی فعالیت میکند و برپایه اساسنامه هدفهایی گوناگون همچون پیشبرد معارف، اجرای وقفنامه و گسترش فرهنگ وقف حفاظت از گنجینه، گردآوری بههنگامسازی و گسترش منابع و بازشناسی آثار تاریخی و فرهنگی روزگاران گذشته دارد.
کتابخانه ملی ملک با داشتن بیش از 19 هزار عنوان نسخه نفیس خطی، یکی از شش مجموعه بزرگ نسخههای خطی در ایران است. کتابخانه در کنار نسخههای خطی و چاپ سنگی، بیش از یکصد هزار جلد کتاب چاپی به زبانهای گوناگون، همچنین نشریاتی از دوره قاجار تاکنون، هزاران برگ سند و بیش از صدها عنوان منبع دیداری و شنیداری در خود دارد. کتابخانه ملی ملک با دو تالار مطالعه عمومی آقایان و بانوان و یک تالار ویژه محققان و نشریات، خدمات و امکاناتی گوناگون به پژوهشگران ارایه میدهد.
موزه ملی ملک، گنجینهای سه هزار ساله از آثار و اشیای ارزشمند تاریخی در زمینههای گوناگون دارد. آثار تاریخی کتابخانه و موزه ملی ملک اکنون در 11 تالار و یک نگارخانه بدینترتیب به نمایش درآمدهاند؛ «سکه، نشان و مدال»، «آثار خاندان غفاری و کمالالملک» «تک اثر»، «حاج حسین آقا ملک» «خوشنویسی و نگارگری»، «آثار لاکی»، «آثار اهدایی بانو عزتملک ملک»، «نمایشگاههای دورهای»، «تمبر»، «هزارداستان (گزیده داستانهای ایرانی- اسلامی)» «هنر و زندگی (کاربرد هنر و صنایع در زندگی ایرانی- اسلامی)»، «علوم در ایران اسلامی». بهرهگیری از فناوریهای نوین دیجیتال به ویژه نمایشگرهای لمسی و امکانات شنیداری و دیداری از ویژگیهای پارهای تالارهای موزهای به شمار میآید.
کتابخانه و موزه ملی ملک تا سال 1375 ه.ش در خانه ملک در بازار بینالحرمین تهران برپا بود. ساختمان تازه در محوطه تاریخی باغ ملی (میدان مشق) تهران، به کوشش آستان قدس رضوی در زمینی بنا شد.[۱]
منابع: