ویکیشیعه
ویکی شیعه، یکی از دانشنامههای آنلاین است که با هدف ارائه مقالات در موضوع شیعه در سال ۱ه۹۲. ش راهاندازی شده است.
این سایت توسط مجمع جهانی اهل بیت در قم اداره میشود و نویسندگان آن از بین حوزویان و دانشگاهیان انتخاب شدهاند. تعداد نویسندگان این دانشنامه را ۴۰۰ نفر گزارش کردهاند.
ش
ماهیت و اهداف
ویکیشیعه، دانشنامهای مجازی و آنلاین است که بیان و توضیح مفاهیم و مسائل دخیل در شناخت شیعه را دنبال میکند.[۱] در این سایت سعی شده است تا مبانی و شیوه زندگی اهل بیت پیامبر اسلام، در قالب مقاله ارائه شود.[۲] طراح، اجرا کننده و مالک این دانشنامه، مجمع جهانی اهل بیت است.[۳] نویسندگان این سایت، از میان حوزویان و دانشگاهیان انتخاب میشوند و تعداد آنان حدود ۴۰۰ نفر نویسنده گفته شده است.[۴] ویکیشیعه در معرفینامه خودش آورده است که قصد دارد در آینده، ویرایش در مدخلهای خود را برای عموم آزاد سازد.[۵]
تاریخچه
ویکیشیعه در خرداد سال ۱۳۹۲ ه.ش در شهر قم آغاز به کار کرد.[۶] در مراسم افتتاح که با تاریخ ۱ تیر ۱۳۹۳ انجام شد، رئیسجمهور وقت ایران، حسن روحانی، از این سایت رونمایی کرد.[۷][۸] علاوه بر حسن روحانی، محسن مجتهد شبستری، عباسعلی اختری و محمدعلی تسخیری نیز در این مراسم حاضر بودند.[۹][۱۰] نام این دانشنامه، پیش از ویکیشیعه، دانشنامه مجازی مکتب اهلبیت بود.[۱۱][۱۲]
به گفته مسئولین ویکی شیعه، این سایت توانسته است از ابتدای تأسیس تا سال ۱۴۰۱ ه. ش، بیش از ۶۰۰ میلیون بازدید داشته باشد.[۱۳] به گفته دبیر مجمع جهانی اهل بیت، این نهاد به دنبال تبدیل ویکیشیعه به یک بنیاد مستقل است.[۱۴]
محتوا
این سایت تا سال ۱۳۹۶ ه.ش ۱۸٫۰۰۰ مقاله را در ده زبان منتشر کرده بود.[۱۵] این مجموعه تا سال ۱۳۹۸ ه.ش توانسته بود ۱۹٫۰۰۰ مقاله را در ۱۰ زبان فارسی، عربی، اردو، اندونزیایی، انگلیسی، اسپانیولی، ترکی، فرانسه، آلمانی و روسی منتشر نماید.[۱۶] بر اساس آمارهای منتشر شده در خرداد ۱۴۰۲ ه. ش، ویکی شیعه ۲۷ هزار مقاله را در ۲۲ زبان منتشر کرده است.[۱۷] موضوعات مورد پوشش در این دانشنامه، شامل مدخلهای کلامی، اصولی، معرفی کتاب، پوشش حوادث و وقایع، تاریخ تشیع، معرفی مناسک، آئینها و فرقههاست. منابع مورد استفاده در این مقالات، منابع دست اول شیعه و سنی هستند. در این سایت، به موضوعات عامی چون کشورها و شهرها نیز ورود کرده است.[۱۸]
زبانها
این سایت در بدو افتتاح به شش زبانِ فارسی، عربی، انگلیسی، اردو، ترکی و اسپانیایی مطالبی را ارائه میداد.[۱۹][۲۰] زبان روسی این سایت در سال ۱۳۹۶ ه.ش آغاز به کار کرد.[۲۱] در ۱۰ شهریور ۱۴۰۱ ه.ش در طی مراسمی رسمی، ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور وقت ایران از ۵ زبان دیگر این دانشنامه رونمایی نمود و تعداد زبانهای این سایت به ۱۵ زبان رسید.[۲۲] این زبانها غیر از ۶ زبان اولیه، شامل زبانهای روسی، فرانسوی، اندونزیایی، آلمانی، چینی، بنگالی، تاجیکی، هندی و سواحیلی بودند.[۲۳] تا سال ۱۴۰۱ ه. ش، تعداد زبانهای پشتیبانی شده در ویکی شیعه، به ۲۲ زبان رسیده است[۲۴] که غیر از زبانهای گذشته، شامل هوسایی، ایتالیایی، پرتغالی، میانماری، آذری، پشتو و تایلندی میشود.[۲۵]
در دیدگاه دیگران
اختری، دبیرکل وقت مجمع جهانی اهلبیت، در خصوص تأسیس ویکیشیعه میگوید که این سایت به جهت ضعف و جعل منابع دانشنامهای در معرفی شیعه تأسیس شده است.[۲۶] ناصر مکارم شیرازی، مرجع تقلید شیعه، ضمن انتقاد از ضعف پوشش خبری از ویکیشیعه، آن را را ابداع و ابتکار خوبی دانست که تأثیر فراوانی خواهد داشت.[۲۷]
پانویس
ارجاعات
- ↑ شمسالدین مطلق و سنگری، «بررسی استفاده از دادههای کتابخانهای در ویکیهای فارسی»، مدیریت دانش اسلامی، ۱۰۳.
- ↑ «رونمایی از ویکی شیعه توسط رئیسجمهور»، خبرگزاری مهر.
- ↑ «نمایشگاه پژوهش مجمع جهانی اهل بیت (ع)»، خبرگزاری قرآن.
- ↑ «ویکی شیعه در مسیر ارتقاء حرکت میکند»، خبرگزاری ابنا.
- ↑ «ویکیشیعه»، ویکیشیعه.
- ↑ «تجربهای موفق در دانشنامه برخط»، خبرگزاری مهر.
- ↑ «رونمایی از ویکی شیعه توسط رئیسجمهور»، خبرگزاری مهر.
- ↑ «رونمایی از دانشنامه مجازی «ویکی شیعه»»، خبرگزاری کتاب ایران.
- ↑ «رونمایی از ویکی شیعه توسط رئیسجمهور»، خبرگزاری مهر.
- ↑ «سایت ویکی شیعه افتتاح شد»، خبرگزاری قرآن.
- ↑ «هفتمین اجلاس مجمع عمومی مجمع جهانی اهل بیت»، شبکه الکوثر.
- ↑ «تجربهای موفق در دانشنامه برخط»، خبرگزاری مهر.
- ↑ «ایجاد دبیرخانه دائمی حمایت از موسسات خصوصی»، خبرگزاری رسمی حوزه.
- ↑ «ویکی شیعه منبع علمی معتبری برای محققان»، خبرگزاری ابنا.
- ↑ «بخش روسی ویکیشیعه فعالیت خود را آغاز کرد»، خبرگزاری رسمی حوزه.
- ↑ شمسالدین مطلق و سنگری، «بررسی استفاده از دادههای کتابخانهای در ویکیهای فارسی»، مدیریت دانش اسلامی، ۱۰۳.
- ↑ «ویکی شیعه در مسیر ارتقاء حرکت میکند»، خبرگزاری ابنا.
- ↑ «تجربهای موفق در دانشنامه برخط»، خبرگزاری مهر.
- ↑ «سایت ویکی شیعه افتتاح شد»، خبرگزاری قرآن.
- ↑ «تجربهای موفق در دانشنامه برخط»، خبرگزاری مهر.
- ↑ «بخش روسی ویکیشیعه فعالیت خود را آغاز کرد»، خبرگزاری رسمی حوزه.
- ↑ «جاهلیت مدرن»، خبرگزاری قرآن.
- ↑ «۵ زبان جدید به دانشنامه «ویکی شیعه» اضافه شد»، خبرگزاری فارس.
- ↑ «ایجاد دبیرخانه دائمی حمایت از موسسات خصوصی»، خبرگزاری رسمی حوزه.
- ↑ «ویکیشیعه»، ویکیشیعه.
- ↑ «دانشنامه «ویکی شیعه» برای شناساندن مفاهیم اهلبیت»، خبرگزاری فارس.
- ↑ «باید از وسائل روز برای نشر فرهنگ اسلامی استفاده کرد»، بلیغ نیوز.
منابع
- شمسالدین مطلق، مختار؛ سنگری، محمود (۱۳۹۸). «بررسی استفاده از دادههای مستند کتابخانهها در ویکیهای فارسی (مطالعه موردی ویکیشیعه)» (PDF). مدیریت دانش اسلامی (۱): ۱۲۹–۱۴۴.
- خبرگزاری کتاب ایران (۱ تیر ۱۳۹۳). «رونمایی از دانشنامه مجازی «ویکی شیعه» با حضور رئیسجمهور». ibna.ir. دریافتشده در ۳۰ مرداد ۱۴۰۲.
- خبرگزاری مهر (۱ تیر ۱۳۹۳). «رونمایی از «ویکی شیعه» توسط رئیسجمهور». mehrnews.com. دریافتشده در ۳۰ مرداد ۱۴۰۲.
- خبرگزاری مهر (۲۶ مهر ۱۴۰۱). «تجربهای موفق در دانشنامه برخط/روشی برای حکمرانی خوب درفضای مجازی». mehrnews.com. دریافتشده در ۳۰ مرداد ۱۴۰۲.
- خبرگزاری بینالمللی قرآن (۱ تیر ۱۳۹۳). «سایت «ویکی شیعه» افتتاح شد». iqna.ir. دریافتشده در ۳۰ مرداد ۱۴۰۲.
- خبرگزاری بینالمللی قرآن (۱۰ شهریور ۱۴۰۱). «جاهلیت مدرن از نظر ماهیت، همان جاهلیت قدیم در ظواهر جدید است». iqna.ir. دریافتشده در ۳۰ مرداد ۱۴۰۲.
- خبرگزاری بینالمللی قرآن (۲۲ آذر ۱۳۹۹). «نمایشگاه پژوهش مجمع جهانی اهل بیت (ع) افتتاح شد». iqna.ir. دریافتشده در ۳۰ مرداد ۱۴۰۲.
- خبرگزاری رسمی حوزه (۲۴ اسفند ۱۳۹۶). «بخش روسی ویکیشیعه فعالیت خود را آغاز کرد». hawzahnews.com. دریافتشده در ۳۰ مرداد ۱۴۰۲.
- خبرگزاری رسمی حوزه (۲۷ بهمن ۱۴۰۱). «ایجاد دبیرخانه دائمی حمایت از موسسات خصوصی فعال در حوزه نشر معارف شیعی». hawzahnews.com. دریافتشده در ۳۰ مرداد ۱۴۰۲.
- خبرگزاری فارس (۱۳ شهریور ۱۴۰۱). «۵ زبان جدید به دانشنامه «ویکی شیعه» اضافه شد». farsnews.ir. دریافتشده در ۳۰ مرداد ۱۴۰۲.
- خبرگزاری فارس (۲۸ مرداد ۱۳۹۳). «دانشنامه «ویکی شیعه» برای شناساندن مفاهیم اهلبیت (ع) راهاندازی شد». farsnews.ir. دریافتشده در ۳۰ مرداد ۱۴۰۲.
- الکوثر (۹ شهریور ۱۴۰۱). «هفتمین اجلاس مجمع عمومی مجمع جهانی اهل بیت (ع) فردا آغاز میشود». fa.alkawthartv.ir. دریافتشده در ۳۰ مرداد ۱۴۰۲.
- خبرگزاری ابنا (۱ خرداد ۱۴۰۲). «امینی: دانشنامه مجازی «ویکی شیعه» در مسیر ارتقاء حرکت میکند». fa.abna24.com. دریافتشده در ۳۰ مرداد ۱۴۰۲.
- خبرگزاری ابنا (۲۷ بهمن ۱۴۰۱). «آیت الله رمضانی: «ویکی شیعه» منبع علمی معتبری برای محققان دنیا است». fa.abna24.com. دریافتشده در ۳۰ مرداد ۱۴۰۲.
- ویکیشیعه. «ویکیشیعه». fa.wikishia.net. دریافتشده در ۳۰ مرداد ۱۴۰۲.
- بلیغنیوز (۲۸ تیر ۱۳۹۷). «باید از وسائل روز برای نشر فرهنگ اسلامی استفاده کرد». news.makarem.ir. دریافتشده در ۳۰ مرداد ۱۴۰۲.