حسن البنا

از اسلامیکال
نسخهٔ تاریخ ‏۲۳ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۵۲ توسط Shahroudi (بحث | مشارکت‌ها) (Shahroudi صفحهٔ حسن البناء را به حسن البنا منتقل کرد)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

حسن البناء معلم مصری بود که گروه اخوان المسلمین را برای مبارزه با استعمار در مصر تاسیس کرد. این گروه بعدها تاریخ خاورمیانه را تغییر داد.

زندگی

حسن بناء (البناء) در روستای کوچکی به نام محمودیه در نزدیکی اسکندریه در یک خانواده متوسط به دنیا آمد. تحصیلات مقدماتی را در زادگاه خود گذراند و وارد دارالعلوم قاهره شد. او به سال ۱۹۲۷ میلادی، دانشنامه خود را دریافت کرد و به خدمت دبیری در شهر اسماعیلیه پرداخت و به شهرهای مصر سفر کرد و با طبقات گوناگون آشنا شد. فساد حکومت و مداخلات توهین‌آمیز مأموران انگلیسی در امور کشور و فقر عمومی و فشار طبقاتی او را به سختی متأثر نمود. مردم مصر را بیگانه از معنی اسلام و دستخوش عقاید باطل و تفرقه و دچار عقده‌های حقارت و فریفته ظواهر تمدن غرب دید. از اینرو به فکر افتاد که باید یک جبهه اسلامی قوی علیه استعمار تشکیل دهد و مصریان را به مبارزه مسلحانه علیه استعمار و بازگشت به اسلام واقعی تشویق نماید.

تاسیس اخوان المسلمین

او جمعیتی را بنام اخوان المسلمین برای این منظور در اسماعیلیه تأسیس کرد و مرکزی برای آن دایر نمود که بعدها دار الاخوان نام گرفت. او موجودیت جمعیت را در یازدهم آوریل ۱۹۲۹ م اعلام کرد. او خود را رهبر کل (المرشد العام) نامید، شعب جمعیت را در شهرهای دیگر مصر دایر نمود و مراکزی نیز برای تربیت زنان با نام معهد امهات المسلمین تأسیس کرد.

مجالس درس حسن و سخنرانی‌های حماسی او و یارانش که با آیات قرآن و احادیث همراه بود و نیز نشریاتی که از مراکز و شعب جمعیت انتشار می‌یافت بزودی نام حسن و جمعیتش را بر سر زبان‌ها افکند و سایر نهضت‌ها را در مصر تحت الشعاع قرار داد. در ۱۹۳۳ م حسن به قاهره منتقل شد و مرکز رهبری را از اسماعیلیه به آنجا منتقل نمود، در پایتخت مردم با گرمی از او استقبال کردند و در مدتی اندک نیم میلیون نفر در جمعیت، از پیروان او شدند.[۱]