اسلامیکال:خودآموز (ویرایش)

از اسلامیکال
نسخهٔ تاریخ ‏۳۰ ژوئن ۲۰۲۳، ساعت ۱۱:۰۲ توسط Aboammar (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
ویرایش یکی از آسان‌ترین راه‌های مشغول شدن در اسلامیکال است.

ویرایش صفحه‌ها

امکان «ویرایش» یکی از ساده‌ترین قابلیت‌های ویکی به‌شمار می‌آید. تقریباً بالای هر صفحهٔ اسلامیکال پیوندی وجود دارد که می‌گوید «ویرایش» (ممکن است در بعضی مرورگرها فقط «ویرایش» نمایش یابد و در بعضی از آنها این پیوند در پایین صفحه باشد). این پیوند به شما اجازه می‌دهد همان کاری را بکنید که روی آن نوشته شده: ویرایش صفحه‌ای که مشاهده می‌کنید. به وبگاه‌هایی که در آن‌ها به هر شخصی اجازهٔ ویرایش داده می‌شود، «ویکی» می‌گویند. این نکته را در صفحه تمرین آزمایش کنید و روی پیوند «ویرایش» کلیک کنید. محتوایی آزمایشی را در آنجا بنویسید، بعدش وقت انتشار محتواست. وقتی صفحه ذخیره شد، می‌توانید کاری که کرده‌اید را ببینید. جزئیات بیشتر را در اسلامیکال:راهنمای ویرایش صفحه‌ها ببینید.

مشاهدهٔ پیش‌نمایش

قابلیت جالبی که اکنون می‌توانید کار با آن را شروع کنید، استفاده از کلید پیش‌نمایش است. این کلید در ویرایشگر متنی وجود دارد و در ویرایش دیداری، شما به صورت پیش‌فرض، در حال ویرایش صفحه در حالت پیش‌نمایش هستید. پس توصیه می‌کنیم فعلا از ویرایش‌گر دیداری استفاده کنید. به هر صورت، پیش‌نمایش به شما امکان می‌دهد تا پیش از ذخیرهٔ صفحه، آن را مشاهده کنید. اگر می‌خواهید این پیش‌نمایش را تست کنید؛ در صفحه تمرین، ویرایش متنی را باز کنید و چیزی بنویسید و سپس کلید «پیش‌نمایش» را کلیک کنید. همهٔ ما اشتباه می‌کنیم؛ کلید پیش‌نمایش به شما اجازه می‌دهد تا جلوی این اشتباه‌ها را بگیرید. این کلید همچنین به شما اجازه می‌دهد تا قبل از ذخیره‌سازی صفحه، قالب‌بندی آن را دیده و در صورت نیاز آن را عوض کنید.

این امر به ویژه از آن جهت مهم است که ممکن است بخواهید تغییرات دیگری را روی صفحه انجام دهید. همچنین باعث می‌شود صفحه را فقط یک بار ذخیره کنید و تاریخچهٔ صفحه را شلوغ نکنید. هر چه کمتر ذخیره کنید، از تعارض‌های ویرایشی بیشتر دوری کرده‌اید. این درگیری‌ها زمانی روی می‌دهند که ویرایشگران در آنِ واحد می‌خواهند یک صفحه را ویرایش کنند؛ ولی هنگام ویرایش متن‌های بلند باید این کار را در مراحل پی‌درپی (مثلاً هربار یک پاراگراف) انجام دهید تا دیگران بتوانند ویرایش‌های شما را به آسانی و به‌سرعت دنبال کنند.

نکتهٔ مهم دیگری که باید به خاطر بسپارید این است که ویرایش‌هایی را که پیش‌نمایش کرده‌اید ذخیره کنید. مشکل متعارفی که بین تازه‌واردان وجود دارد این است که پس از کلیک روی کلید پیش‌نمایش، به صفحات دیگر رفته و فراموش می‌کنند بازگردند و متن خود را ذخیره کنند. اگر می‌خواستید درستی مقصد پیوندهای خود را آزمایش کرده و روی آن‌ها کلیک کنید، سریعاً روی کلید Back کلیک کرده و متن اصلی خود را ذخیره کنید. بهترین راه برای به خاطر سپاری این مهم این است که خاطرتان باشد که جملهٔ قرمزرنگ بالای صفحه دیگر وجود ندارد.

نکته: از اشتباه کردن در صفحات نترسید، همیشه راه بازگشت وجود دارد. خصوصا در اسلامیکال که راه بازگشت به راحتی کلیک بر روی خنثی‌سازی است.

خلاصهٔ ویرایش

نمایی از خلاصه ویرایش در دو ویرایشگر دیداری و متنی
پیش از ذخیره‌سازی صفحه بهتر است خلاصه‌ای از تغییراتی که داده‌اید را در جعبهٔ «خلاصه» بنویسد تا دیگر کاربرانی که تاریخچه مقاله را مرور می‌کنند، بدانند کدام ویرایش، چه تغییراتی را در مقاله به همراه داشته است. این خلاصه نویسی در ویرایش دیداری، پس از زدن بر روی کلید ذخیره تغییرات نمایش داده می‌شود و در ویرایش متنی، در انتهای مقاله، بین پنجرهٔ ویرایش و کلیدهای ذخیره‌سازی و پیش‌نمایش وجود دارد. بهتر است که این متن بسیار مختصر و مفید باشد.

توصیه می‌کنیم کمی در صفحه تمرین پرسه بزنید و سپس به ادامهٔ خودآموز بپردازید. اگر بتوانید کارکردن با اسلامیکال را یاد بگیرید، هم برای خودتان و هم برای دیگران بسیار مفید خواهد شد!

بهتر است بدانید که:

تاریخچه و تفاوت

سابقه و تغییرات هر ویرایشی که در اسلامیکال انجام شود، ثبت و نگهداری می‌شود. به عبارت دیگر هیچ ویرایشی از اسلامیکال حذف نمی‌شود البته ویرایش‌های خرابکارانه که توسط مدیران اصلاح می‌شوند از این قاعده مستثنی هستند.

همین نکته می‌طلبد که سوابق ویرایش‌ها و نسخه‌های مختلف یک صفحه (شامل مقاله، بحث مقاله، صفحهٔ کاربری و بحث کاربر) همان‌طور که ثبت می‌شوند قابل بازخوانی/ویرایش مجدد باشند. تاریخچه عبارت است از سوابق ویرایش‌ها که مشخص می‌کند چه کسی و در چه تاریخی این ویرایش را انجام داده‌است، و تفاوت یعنی اختلاف بین دو نسخهٔ یا دو ویرایش از یک صفحه.

در جاهای مختلفی شما ممکن است به پیوندهایی با عنوان تاریخچه و تفاوت برخورد کنید. محتمل‌ترین جا صفحه تغییرات اخیر است. در این صفحه که مملو از ویرایش‌های جدید همهٔ کاربران است (هر ویرایش در یک خط) کنار هر ویرایش دو پیوند (تفاوت) و (تاریخچه) قرار دارد. با دنبال کردن پیوند تفاوت می‌بینید کاربری که این ویرایش را انجام داده (که نام کاربری‌اش را در انتهای همان سطر می‌بینید) در این ویرایش (ویرایشی که پیوند تفاوت کنار آن را دنبال کرده‌اید) نسبت به ویرایش پیشین چه تغییراتی انجام داده‌است.

همچنین با دنبال کردن پیوند تاریخچه، فهرستی از چند ده ویرایش آخر آن صفحه را مشاهده می‌کنید. (پیوند تاریخچه در بالای تمام صفحات وجود دارد) در صفحهٔ تاریخچه کنار هر سطر (که در واقع نماینده یک ویرایش است) دکمه‌های رادیویی می‌بینید. با انتخاب دو دکمه (هر دکمه در یک سطر) و فشردن دکمه مقایسهٔ نسخه‌های انتخاب‌شده، تفاوت بین آن دو نسخه‌ای را که انتخاب کرده‌اید می‌بینید.

ابرابزار

در هر مقاله با وارد شدن به فهرست "بیشتر" در بالای مقاله و کلیک روی دکمه "ابرابزار" می‌توانید از این ویرایشگر پیشرفته جهت اصلاحات مقاله استفاده کنید.

ابرابزار می‌تواند به شما برای اصلاح ایرادات نگارشی و استانداردسازی کمک کند.

برای اطلاعات بیشتر ابرابزار را بخوانید.