کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی
کشور | ایران |
---|---|
تأسیس | ۸۶۱ قمری، ساختمان کنونی ۱۳۷۴[۱] |
موقعیت | مشهد، حرم امام رضا |
گردآوری | |
اطلاعات دیگر | |
وابستگی | آستان قدس رضوی |
وبگاه | |
نقشه | |
خطای لوآ در پودمان:Infobox_mapframe در خط 187: attempt to index field 'wikibase' (a nil value). |
کتابخانهٔ آستان قدس رضوی
یکی از بزرگترین کتابخانههای ایران و آسیای غربی و متعلق به آستان قدس رضوی است، که در شهر مشهد و در کنار مرقد علی بن موسی الرضا قرار دارد. این کتابخانه، زیر مجموعه سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی است.[۲]
پیشینه کتابخانه رضوی
کتابخانة آستان قدس رضوی از جمله کتابخانههای وقفی قدیم است، که در کنار بقعة علی بن موسی الرضا تأسیس شده است و با سهم بسزایی که در حفظ و نگهداری میراث گذشتگان دارد، تا امروز پابرجا مانده است. نخستین قرآن به سال ۳۲۷ق توسط کشواد بن املاس حکمران اصفهان وقف شده است.[۳][۴]
در وقفنامهٔ موجود، در حاشیهٔ کتاب تفسیر ابوالفتوح رازی، در سال ۸۶۱ به وقف این کتاب به روضهٔ شریفه، اشاره میکند که حاکی از وجود تفاسیر و سایر کتب دینی در حرم علی بن موسی الرضا است.[۵]
مجموعه این کتابها در محلی خاص واقع در مسجد بالاسر به نام «قرائتخانه» جمع شد، با افزایش تعداد اینگونه کتب و ادعیه و سایر کتابهای مورد نیاز طلاب، کتابخانه بعدها در مکانی در جوار مرقد به نام قرائتخانه قرار گرفت. کوچ شیعیان، اجتماع علما، فرهیختگان و طلاب و تأسیس مدارس علوم دینی از جمله عوامل ایجاد و توسعه کتابخانه بود. با وقف اولین کتابها آوازه این اقدام همه جا پیچید و آستان قدس رضوی تصمیم گرفت مکانی را به این کتابها اختصاص دهد و با افزایش تعداد کتابها، فضایی به عنوان کتابخانه دراین مکان ایجاد شد.[۶]
امروزه کتابخانه حرم امام رضا با نام رسمی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی ذیل ساختار سازمان کتابخانهها موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی فعال است که به عنوان یکی از کهنترین کتابخانههای جهان اسلام در شهر مشهد و حوزه حریم حرم دایر است. این کتابخانه از جهت اهمیت، جایگاه ویژهای دارد و از معتبرترین کتابخانههایی است که به صورت عمومی و تخصصی اداره می شود. در منابع تاریخی از این کتابخانه با نامهایی چون قرآنخانهٔ حضرت، کتابخانهٔ مبارکهٔ آستانهٔ مقدسه، کتابخانهٔ سرکار فیض آثار، کتابخانهٔ مشهد رضا، کتابخانهٔ مقدسهٔ روضهٔ مرضیهٔ رضویه و کتابخانهٔ مبارکهٔ رضویه یاد کردهاند.
برای تأسیس این کتابخانه، تاریخ دقیقی گزارش نشده است؛ اما قرائن تاریخی و برخی وقفنامهها، تاریخ تأسیس این کتابخانه را به پیش از ۳۶۳ ه.ق میرساند. از سال ۱۱۵۰ ه.ق به بعد، برای این کتابخانه، مکانی ویژه، در نظر گرفته شده است. در سال ۱۳۰۰ ه.ش به بعد و همزمان با نیابت تولیت محمدولی خان اسدی، کتابخانه توسعه بیشتری یافت و از قرائت خانه جدا شد. در سال ۱۳۳۰ ه.ش در ضلع شمال شرقی صحن امام خمینی، کتابخانهای طراحی و ساخته شد و از سال ۱۳۳۴ امکانات و تجهیزات جدیدی برای این کتابخانه تهیه شد. در سال ۱۳۵۶ این کتابخانه به طبقه دوم موزه آستان قدس منتقل شد.
در سال ۱۳۶۰ ه.ش کتابخانهای مستقل و وسیع در ۳۰ هزار متر مربع، طراحی و ساخته شد، که بهرهبرداری از آن، تا سال ۱۳۷۴ به تعویق افتاد. پس از آن یعنی در اوائل دهه هفتاد این کتابخانه به عنوان یکی از ارکان سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی به فعالیت خود ادامه داده است. تا کنون ۶۰ باب کتابخانه در شهر مشهد و دیگر شهرهای ایران و یک باب کتابخانه در کشور هند( لکهنو هند) به عنوان کتابخانههای وابسته ایجاد و به مخاطبان خود ارائه خدمات می نمایند.
خزانه الکتب از صفویه تا قاجار
در دورهٔ شاه اسماعیل و شاه طهماسب صفوی، برخی کتب و وقفنامههای مندرج در ظهر کتابها از کتابخانه یا خزانةالکتب نام بردهاند.[۷] با فرمان شاه طهماسب، یکی از دانشمندان بزرگ عصر صفوی به نام امیر دوست محمد حسینی استرآبادی، ریاست کتابخانهٔ آستان قدس را بر عهده گرفت.[۸] فرزندان وی در سالهای بعد، عهدهدار سمت کتابداری کتابخانه بودند.
در دورهٔ صفوی، نخستین فهرست کتابخانه، در سال ۱۰۱۰ قمری تهیه شد.[۹] شاهعباس صفوی و شیخ بهایی، کتب و مصاحفی را که توسط ازبکان به تاراج رفته بود، جمعآوری کرده و به کتابخانهٔ آستان قدس برگرداندند. در سال ۱۰۰۹ هجری که شاهعباس به مشهد آمد، چندین قرآن خطی، که بر روی پوست آهو، به خط کوفی کتابت شده بود و منسوب به ائمه معصومین بود، وقف این کتابخانه کرد.[۱۰] دو نسخه از آنها به خط علی بن ابیطالب بوده و متن وقفنامه به خط و امضای شیخ بهایی به تاریخ جمادیالاول سال ۱۰۰۸ از جمله نوادر و نفایس این مجموعه گرانسنگ است. در همین دوره مشاغلی چون صحاف، مصحح، کاتب، کلیددار در کتابخانه حضور داشتند، که امور مربوط به مرمت و تصحیح قرآنها و کتابها و سایرامور مربوط به کتابخانه و حرفه کتابداری را انجام میدادند.
در دورهٔ افشاری، نادرشاه افشار، حدود هفتصد جلد کتاب را که از کتابخانهٔ سلطنتی اصفهان آورده بود، وقف کتابخانهٔ آستان قدس رضوی کرد.[۱۱]
در دورة قاجار، کتابخانة آستان قدس، تغییر و تحولات اساسی به خود گرفت. هرچند که تا اواسط دورة قاجار تقریباً همان شیوة سابق برای ادارهٔ کتابخانه به کار میرفت؛ از دورهٔ ناصرالدین شاه قاجار، تغییراتی در ساختار آن پدید آمد و مشاغلی از جمله ریاست برای ادارهٔ آن تعیین شد و درشرح و ظایف مشاغل قدیم آن، تغییراتی ایجادشد. در اواخر این دوره القاب بسیاری در کتابخانه پدید آمد، که برخی از آنها مصدر هیچ گونه کاری نبودند و فقط از آستانه حقوق دریافت میکردند. در این دوره، قرآنها از کتابها مجزا شد و دو ساختمان به کتابخانه اختصاص یافت. ناصر الدین شاه قاجار در هر دو سفر خود به مشهد از کتابخانه بازدید و دستوراتی برای رتق و فتق امور آن صادر کرد.[۱۲] در سال ۱۳۴۳ قمری/۱۳۰۳ش، کمیسیونی در آستان قدس تشکیل شد تا اصلاحاتی درامور کتابخانه از جمله تدوین نظامنامه برای ادارهٔ امور کتابخانه، انجام گیرد.[۱۳]
شاید یکی از دلایل اساسی تحولات در این دوره یعنی عصر قاجار ورود دستگاه چاپ سربی و سنگی توسط میرزا صالح شیرازی به ایران بود که اولین بار در شهر تبریز چاپ و انتشار کتاب ( از سال ۱۲۳۴ هجری قمری با چاپ کتاب رساله جهادیه) صورت گرفت.
در حال حاضر براساس گزارش سایت «پایگاه دادههای آموزشی آزاد» (OEDB) آمریکا، کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی، رتبهٔ هفتم را در بین ۲۰ کتابخانه های معتبری که جهان را تغییر دادند، قرار دارد.
ساختمان
این کتابخانه ۶ بار در حرم جابهجا شد که به ترتیب مسجد بالاسر، بالای کفشداری ۱۰، صحن موزه (پهلوی سابق)، تالار آینه، درب قسمت شرقی موزه و محل فعلی کتابخانه آخرین ساختمان آن است. (در اردیبهشتماه سال ۱۴۰۱ حدود ۹۰۰۰ متر مربع زیر بنای دیگر مخصوص مخازن صیانت از منابع کتابخانه ای به مکان فعلی و جنب ساختمان اصلی اضافه شد). مساحت، ساختمان مرکزی این کتابخانه حدود ۳۰ هزارمتر مربع در سه طبقه و در بین ضلع شیرازی و طبرسی واقع شده است. این کتابخانه در سال ۱۳۷۴ و همزمان با روز ولادت علی بن موسی الرضا توسط اکبر هاشمی رفسنجانی افتتاح شد و ۱۲ سال ساخت آن به طول انجامید. سید روحالله خمینی در حکم تولیت آستان قدس به واعظ طبسی این جایگاه را در دو کفه ترازو تعیین کردند، یک کفه آستان قدس و کفه دیگر کتابخانه بود. معماری این بنا ترکیبی از کارهای دوره قبل از ایلخانی، صفوی و قاجار تا معماری امروزی موجود در حرم است. در و دیوار، سقف، آمفی تئاتر، نمازخانه و مسجد چوبی و سالن قدس نمونهای از هنرهای مختلف از جمله کارهای دستی، خطاطی، گچبری و مقرنس کاری است.[۱۴] یکی از زیباییهای این ساختمان مسجد چوبی میباشد که به شکل نخل تزیین شده است.
.[۱۵]
خزانه گنجینه رضوی
مخازن کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی، با وسعت ۹ هزار متر مربع و ظرفیت نگهداری یکصد میلیون منبع مطالعاتی، برای محافظت از میراث مکتوب اسلامی، در ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۱ه.ش افتتاح شد.
مخازن کتابخانه مرکزی واقع در بست طبرسی، در ۳ طبقه شامل مخازن کتب چاپی، کتب خطی و اسناد، قرنطینه کتابهای اهدایی، راه پله، آسانسور، اتاق برق طبقات، اتاق هوارسان، سرویس بهداشتی، اتاقهای اداری، آبدارخانه، اتاق کنترل مانیتورینگ تجهیز شده است.
تعداد منابع
مجموع کتابهای کتابخانه مرکزی، حدود یک میلیون نسخه تخمین زده میشود، که بیش از ۲۴۲ هزار نسخه خطی در آن گزارش شده است. ۹۴ هزار نسخه خطی قرآن از جمله این آثار خطی است. علاوه بر کتاب، ۴ میلیون برگ سند و ۶۱ هزار حلقه میکروفیلم در این کتابخانه نگهداری میشوند.[۱۶]
این کتابخانه تا فروردین ماه سال ۱۴۰۲ ه.ش تعداد ۳۹۷۷۷۸۸ منبع را در اختیار داشته است که بر پایهٔ آن هر ساله به بیش از ۶۳۴۴۴۴ مراجعه کننده خدمات ارائه میدهد.
واقفین عمده
افراد زیادی به این کتابخانه کتاب وقف و خدمات قابل توجهی کردهاند؛ عبارتند از:
- ابوالقاسم علیبن ناصرالدوله، ابیالحسن محمدبن ابراهیمبن سمیجور بتاریخ ۳۶۳ه.ق
- ابوالقاسم منصوربن محمدبن کثیر به تاریخ ۳۹۳ه.ق
- ابوالبرکات علیبن حسین رازی بتاریخ ۴۲۱ه.ق
- علیبن فرامرز بتاریخ ۵۱۱ه.ق
- ابوالفتوح صاعدبن سید جمالالدین راوسانی بتاریخ ۵۱۵ه.ق
- جمالالدین علیبن اسماعیل بتاریخ ۵۳۵ه.ق
- شهر ستی بنت الامیر ابیالعباس خسرو فیروزبن رکنالدوله در اوایل قرن پنجم ه.ق
- علیبن ابیالفضل بتاریخ ۶۱۴ه.ق
- جلالالدین شیخ ابوسعید قزل ارسلان بتاریخ ۹۶۱ه.ق
- ترکان زمرد دختر محمود ایلک خانی از خاندان آل افراسیاب و خواهرزاده سنجر سلجوقی.
- خواجه مظفرالدین تبکچی استرآبادی بتاریخ ۹۲۰ه.ق
- سید محسن رضوی بتاریخ ۹۲۵ه.ق
- امیر سیدعلی حسینی بتاریخ ۹۴۰ه.ق
- عایشه الحو لابنت عبداللهبن عبدالرحمن التاجر بتاریخ ۹۵۴ه.ق
- قاضی جهان سیفی حسینی قزوینی بتاریخ ۹۶۰ه.ق
- سلطان ابراهیم قطبشاه پادشاه کلگنده هند بتاریخ ۹۷۰ه.ق
- امیر محمدرضا استرآبادی بتاریخ ۱۰۱۱ه.ق
- ابوالمظفر نورالدین محمد جهانگیر پادشاه تیموری هند بتاریخ ۱۰۱۴ه.ق
- خواجه شیراحمدابن عمیدالملکبن شیراحمدی تونی از مردمان اواخر قرن دهم ه.ق است.
- شاه عباس صفوی شخصاً بعضی از مصاحف فوقالعاده ممتاز و کتب گرانبها در تاریخ ۱۰۱۷ه به کتابخانه هدیه نمود.
- سید محمد زمان حسینی اعرجی سمنانی، از علما جامع عصر خود بوده و تاریخ وقف سال ۱۰۲۴ه.ق است.
- شیخ بهایی کتب نفیسی در تاریخ ۱۰۳۰ه.ق وقف نموده است.
- حکیم الملک امیر جبرییل حسینی از پزشکان مقیم حیدرآباد بوده و تاریخ وقف سال ۱۰۳۷ه.ق است.
- ابن خاتون شیخ اسدالله بن شیخ محمد مؤمن در تاریخ ۱۰۶۷ کتاب اهدا نمود.
- نادر شاه افشار بتاریخ ۱۱۴۵ه.ق
- آقا زین العابدین خادم شریف اصفهانی بتاریخ دوم رجب ۱۱۶۹ه.ق
- حاجیه تاج ماه بیگم(۱۲۸۲ه.ق) مدفون در رواق پشت سر حرم مطهرِ.
- عضدالملک میرزا محمدحسین ابن فضلاللهالحسینی قزوینی. از رجال عالیرتبه و کاردان و عمران دوست عصر خود بوده، دو نوبت (از سال ۱۲۷۲ تا سال ۱۲۷۷ و از سال ۱۲۸۲ تا سال ۱۲۸۵) عهدهدار مقام نیابت تولیت گشت. تاریخ وقف کتاب توسط ایشان رجب ۱۲۷۶ه است.
- حاج سید محمدابن محمد تقیبن محمدبن ابوالحسنبن عبداللهبن نورالدینبن سید نعمتالله جزایری (محدث معروف)، تاریخ وقف کتب ایشان ۱۳۰۹ است.
- حاجیه اشرف السلطنه متوفای ۱۳۳۲ مدفون در رواق روضه مطهر، تاریخ وقف ۳ شعبان ۱۳۳۴ است…[۱۷]
کتابخانه عمومی
کتابخانهٔ عمومی از زیر مجموعههای معاونت کتابخانهها، دارای قسمتهای مختلفی از جمله مخزن و آرشیو کتابهای چاپی، واحد عضویت، واحد ترویج مطالعه، تالارهای مطالعه قفسه باز آقایان و بانوان، بخش امانت کتاب آقایان و بانوان، تالارهای مطالعه و گردش کتاب جوانان و نوجوانان پسر و دختر، تالار امانت مواد سمعی و بصری، تالار اینترنت و واحد کپی میباشد.
مأموریت اصلی این اداره، رفع نیازهای مطالعاتی مخاطبان این قسمت از کتابخانه قلمداد میشود و سازمان، خود را موظف به پاسخگویی ایشان در همهٔ گروههای سنی و تحصیلی میداند.
- بخش مخزن چاپی
مخزن و آرشیو کتابخانه، مهمترین قسمت کتابخانهٔ مرکزی است که بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار نسخه کتاب دارد. مخزن دارای مجموعهٔ منحصر به فرد از کتابهای چاپ سربی قدیم، کتابهای درسی قدیم از دارالفنون تا قبل از انقلاب اسلامی، نفایس هنری، مجموعه قرآنهای چاپی و … است.
- تالارهای قفسه باز آقایان و بانوان
در تالارهای قفسه باز، مراجعان میتوانند با مراجعهٔ مستقیم به قفسهها، کتابهای مورد نظر خود را انتخاب و مطالعه کنند. در صورت عدم وجود منبع مورد نظر در این تالار، کتاب از مخازن، تأمین و صرف مطالعه درمحل، در اختیار مراجعان قرار داده میشود.
- گردش کتاب و امانت آقایان و بانوان
خدمات بخش شامل اطلاعرسانی، امانت کتاب، تحویل کتاب، و دسترسی آزاد است.
اعضا: استادان حوزه و دانشگاه، دانشجویان و طلاب، مشاغل آزاد (تأمین منابع و مجموعه سازی بر اساس ذائقه مطالعاتی همه افراد جامعه)
- تالار مطالعه و گردش کتاب جوانان و نوجوانان پسر و دختر
تالارهای جوانان و نوجوانان با هدف خدمت به اعضای جوان و نوجوان و زائران و مجاورانی که در مقطع راهنمایی و دبیرستان مشغول تحصیل هستند، از سال ۱۳۸۱ در کتابخانه مرکزی ایجاد شدهاند
اعضا: دانش آموزان
- تالار سمعی ـ بصری
بخش امانت منابع سمعی و بصری کتابخانهٔ مرکزی آستان قدس رضوی، در سال ۱۳۷۴ راه اندازی شده و خدمات آن همواره به تناسب فناوریهای جدید در حال تغییر و گسترش بوده است. در حال حاضر نیز با توجه به افزایش روزافزون اعضا و تقاضای آنان در خصوص نرمافزارها و محملهای مختلف غیرچاپی (CD, VCD, DVD, DVDROM, DivX, MP3) با موضوعات متنوع، تلاش مضاعفی برای فراهمآوری منابع مناسب، ایجاد تسهیلات لازم و ارائه گستردهتر خدمات صورت میگیرد. عضویت در بخش منابع الکترونیکی از کتابخانه مرکزی مجزاست.
مرکز نسخ خطی
مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی، مرقد مطهر علی بن موسی الرضا (ع) از سال ۱۳۹۸ همزمان با ابلاغ چارت جدید به مدیریت نسخ خطی تغییر یافت و در ابلاغیه جدید به عنوان مرکز نامگذاری شد. این مرکز بزرگترین دارنده نسخههای چاپ سنگی کشور و دارای قدیمیترین قرآنهای خطی در دنیا بهشمار میرود.
مهمترین منابع مرکز عبارتند از:
58329 نسخه خطی
53020 نسخه قرآن
14979 جزوه
53813 نسخه چاپ سنگی
که در مجموع 180141 نسخه منابع ارزشمند را شامل میشود که در این مرکز نگهداری و با رعایت شرایط برای پژوهش در اختیار محققان قرار میگیرد. برخی از آثار موجود در این مجموعه مربوط به سدههای اولیه اسلام و برخی دیگر به قلم استادان بزرگ خوشنویسی مانند عثمان بن حسین وراق غزنوی و دیگر سلاطین خط کتابت شده است.
نسخ خطی موجود در این مرکز از تنوع زیادی برخوردار میباشد، مهمترین موضوعات این مرکز شامل:
نسخ ادبی: هشت هزار و دویست نسخه
نسخ مذهبی: دوازده هزار نسخه
نسخ پزشکی: چهار هزار و چهارصد نسخه
هزار و پانصد و پنجاه مرقع و قطعه خط است .
از مهمترین نسخ خطی مرکز نیز میتوان به قدیمیترین قرآن کامل دنیا بین سالهای ۸۰ تا ۱۱۰ه.ق اشاره نمود. اولین قرآن وقفی تاریخدار به سال ۳۲۷ هجری قمری، شرح دیوان تمیم بن مقیل به سال ۳۸۰ هجری قمری، شرح تدبیر الصحه به سال ۳۹۶، اولین صحیفه سجادیه به سال ۴۱۶ و قرآن بایسنقری در دوره تیموری را نام برد. از مهمترین ویژگیهای مرکز نسخ خطی آستان قدس وقفی بودن بیشتر کتابهای خطی این مرکز است؛ که اولین وقف کتاب در سال ۳۲۷ هجری قمری تا زمان حال به صورت پیوسته توسط طبقات مختلف اجتماعی مانند شاهان و شاهزادگان، دیوانیان، دانشمندان و علما و مردم عادی ادامه دارد.از آثار این مرکز قرآنهای خطی نگاشته شده روی پوست آهو ثبت حافظه ملی و ثبت میراث فرهنگی شده است.
تهیه، نگهداری و فهرست نگاری کتابهای خطی، چاپ سنگی، جزوهها و دست نوشتههای خطی؛ تهیه میکروفیلم، لوح فشرده و دیجیتال سازی نسخههای خطی و چاپ سنگی و ارائه خدمات از وظایف این اداره است. کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی به لحاظ وجود نسخههای خطی نفیس و ارزشمند از سال ۱۳۵۱ شمسی اقدام به تهیه میکروفیلم نمود و از سال ۱۳۸۷ روند دیجیتال سازی منابع به صورت جدی با تجهیز بخش فیلمتک به دستگاههای متعدد از قبیل دوربینهای دیجیتال و آرشیو رایتر آغاز و چرخه کاملی از منابع پشتیبان شامل میکروفیلم، فایل دیجیتال و tape نوری ایجاد گردید و امکان خدمترسانی و عرضه این منابع به پژوهشگران داخلی و خارجی با ایجاد کتابخانه دیجیتال در گستره وسیع و بینالمللی فراهم شد. تهیه میکروفیلم و فایل دیجیتالی از نسخ خطی موجود در کتابخانههای وابسته آستان قدس رضوی مانند کتابخانه ملی ملک، وزیری یزد، جامع گوهرشاد، آیت الله حکیم تهران و بعضاً خارج از کشور مثل جامع الکبیر و دارالمخطوطات یمن و غیره از دیگر فعالیتهای این بخش است.
کتابخانههای تخصصی
کتابخانههای تخصصی از دههٔ ۸۰، در راستای اهداف راهبردی سازمان و جلب رضایت پژوهشگران و دسترسی بسیار آسان ایشان به منابع اطلاعاتی منطبق با ماموریتهای سازمان ایجاد شد.
از جمله: کتابخانهٔ تخصصی علوم قرآن و حدیث، کتابخانهٔ تخصصی امام رضا کتابخانهٔ تخصصی اهل بیت یا کتابخانهٔ جامع گوهرشاد، کتابخانهٔ تخصصی ادبیات (واحد مطالعات دفاع مقدس)، تالار محققان، تالار کتابهای خارجی و کتابخانهٔ تخصصی جغرافیا که غالباً مجموعههای آنها به صورت موضوعی و تخصصی در راستای رفع نیاز مطالعاتی و پژوهشی محققان و متخصصان به عنوان مراکز تخصصی ایجاد شده است.
کتابخانه مسجد گوهرشاد که با نام کتابخانه جامع گوهرشاد نیز شناخته میشود، از کتابخانههای حرم است که در سمت چپ صحن جامع رضوی و در مقابل مسجد گوهرشاد بنا شده است. معماری بنای این کتابخانه بر طبق معماری حمام گنجعلیخان در کرمان ساخته شده است.[۱۸] این کتابخانه در سال ۱۳۳۲ خورشیدی، توسط واقف آن سید سعید طباطبایی نایینی ساخته شد و تعداد ۵ هزار جلد کتاب چاپی و خطی به آن اهدا شد. به تاریخ ۱۳۵۱ خورشیدی تعداد کتابهای کتابخانه ۸۲۰۰ جلد توصیف شده است.[۱۹] در سال ۱۳۶۸ با تلاش آستان قدس رضوی، ساختمان فعلی کتابخانه با مساحت ۱۲۰۰ مترمربع در بست شیخ بهایی حرم احداث شد. در این کتابخانه، بیش از میلیونها نسخه کتاب فارسی، عربی و لاتین وجود دارد، طوری که فقط، مخزن چاپی این کتابخانه، بیش از یک میلیون و دویست و پنجاه هزار نسخه کتاب دارد و فقط ظرفیت تالار قفسه باز آقایان (ویژه مطالعه) آن بیش از ۳۰۰ نفر است.[۲۰]
تالار محققان
تالار محققان کتابخانهٔ مرکزی آستان قدس رضوی برای استفاده استادان، پژوهشگران، مؤلفان، مترجمان و دانشجویان مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد که در حال تدوین پایان نامهٔ خود هستند و دانشجویان دورهٔ دکتری در نظر گرفته شده است.
عمدهترین منابع مورد نیاز مراجعان تالار محققان از مخزن کتب چاپی فراهم میشود. منابع مرجع (واژهنامهها، دایرةالمعارفها، کتابشناسیها، راهنماها، فهرستها و سرگذشتنامهها و…) به همراه پایاننامه تحصیلی در موضوعات مختلف مجموعه غنی را در این تالار تشکیل میدهند.
ارائهٔ خدمات مطالعه شبانهروزی (برای محققان)، خدمات مشاوره پژوهشی، خدمات تحویل مدرک، دسترسی به پایاننامهها، منابع خاص، پایگاههای تخصصی از جمله ایران نمایه، نورمکس، سیولیکا، مگ ایران، و… امکانات پرینت و ذخیرهسازی اطلاعات برگزاری نشستهای علمی – فرهنگی – ادبی در راستای مأموریت سازمان از جمله خدمات این سازمان به اعضاست.
کتابخانههای وابسته
این کتابخانه دارای بیش از ۵۱ کتابخانه وابسته در این شهر و سایر شهرهای ایران و یک کتابخانه در کشور هند است[نیازمند منبع]
کتابخانه دیجیتال
سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از سال ۱۳۹۰ با ایجاد کتابخانه دیجیتال برای دسترسی محققان به منابع از طریق فضای مجازی تلاش کرده است و ثمره آن در حال حاضر مجموعهای بالغ بر ۱۷۰ میلیون منبع دیجیتال است که از طریق کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی در بستر وب و ایستگاههای مطالعه دیجیتال در سراسر کشور ارائه میشود، که این منابع از طریق منابع تولیدی سازمان، منابع فراهمآوری شده، مقالات داخلی و خارجی پایگاههای اشتراکی تأمین شده است. براساس گزارش روابط عمومی و امور بینالملل سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در حال حاضر (سال۱۴۰۱) محققان و پژوهشگران بیش از ۱۳۰ کشور از خدمات کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی استفاده میکنند.[۲۱] آنچه کتابخانه دیجیتال رضوی برای کاربران در فضای مجازی فراهم آورده است.
امور سازماندهی و توسعه منابع دیجیتال
برخی از فعالیتهای شاخص امور سازماندهی و توسعه منابع دیجیتال به شرح زیر است.
- فراداده نویسی منابع دیجیتال
- ایجاد ایستگاه مطالعه دیجیتال در مناطق محروم
- ایجاد پایگاههای تخصصی در کتابخانه دیجیتال
- فراهم آوری منابع دیجیتال
- ایجاد و توسعه آرشیو دیجیتال
- دیجیتال سازی منابع اطلاعاتی
ایستگاه مطالعه دیجیتال
به منظور دسترسپذیر نمودن منابع دیجیتال در سایر کتابخانهها، ایستگاه مطالعه دیجیتال در کتابخانههای سازمان و همچنین دیگر مناطق محروم انجام میشود. با راهاندازی ایستگاه مطالعه دیجیتال در این کتابخانهها، امکان بهرهمندی از بیش از یکصد هزار کتاب و مقاله به صورت محلی در هر ایستگاه از طریق بیش از ۲۵۰ سامانه نرمافزاری فراهم میشود. از دیگر امکانات ارائه شده در این ایستگاهها، دسترسی به برخی از پایگاههای محدود کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی از قبیل پایگاههای کتابهای چاپی، کتابهای الکترونیکی، مقالات الکترونیکی، پایاننامهها و … و برخی از پایگاههای علمی و پژوهشی به صورت تمام متن بوده است. تاکنون ایستگاههای متعددی در شهرهای مشهد، طبس، قوچان، تهران، تربتحیدریه، سرخس، گناباد، کاشمر، اهواز، کرمانشاه، بروجرد، شوشتر و اصفهان راهاندازی شده است که علاقهمندان میتوانند به صورت رایگان از خدمات مطالعاتی ارائه شده در این ایستگاهها بهرهمند شوند. تمامی مراکز علمی، آموزشی و فرهنگی واقع در مناطق کم برخوردار، که زیرساختهای لازم برای راهاندازی ایستگاه مطالعه دیجیتال را داشته باشند، میتوانند درخواست خود را به سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی ارسال کنند که پس از بررسی درخواست، مقدمات لازم برای ایجاد ایستگاه فراهم خواهد شد.
ایجاد پایگاه تخصصی در سامانه کتابخانه دیجیتال
در راستای ارائه منابع مربوط به حوزه مختلف دانش بشری و همچنین مناسبتهای مذهبی و ملی، پایگاههای موضوعی به شکل متمرکز از طریق فضای مجازی، در سامانه کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی ایجاد میشود. در همین راستا منابع مربوطه از محملهای اطلاعاتی مختلف شناسایی، دانلود و گردآوری شده و پس از فراداده نویسی، منابع در این پایگاههای تخصصی وارد شد.
امور خدمات دیجیتال
امور خدمات دیجیتال مشتمل بر خدمات قابل ارائه زیر است:
- تالار مطالعه دیجیتال (کتابخانه الکترونیک)
- خدمات تحویل مدرک
- پرسش از کتابدار
- خدمات ارسال مقالات
- خدمات امانت دیجیتال
تالار مطالعه دیجیتال (کتابخانه الکترونیک)
در این تالار خدمات مطالعه، جستجو و دانلود مقالات و کتب الکترونیک، از پایگاههای اشتراکی نظیر مگاپیپر، گیگالیب، نورمگز، سیویلیکا، مگ ایران و کتابخانه دیجیتال سازمان بصورت آنلاین و همچنین منابع دیجیتالی در قالب DVD و CD ارائه میشود. کلیه خدمات بصورت حضوری به مخاطبان ارائه میشود و متقاضی با مراجعه به این تالار و ارائه نیاز اطلاعاتی خود، از خدمات کارشناسان بهرهمند میشوند.
پرسش از کتابدار
پیشرفتهای حاصلشده در فناوری، تأثیر بسیاری در خدمات مرجع داشته و باعث شده است کاربران نه بر طبق ساعات کار کتابخانه، بلکه به میل خود و تا حدودی به محض نیاز، پرسشهای خود را مطرح نمایند و به پاسخ سؤال خود دست یابند. خدمات پرسش از کتابدار از زمان پیدایش خود تا به امروز مراحل بسیاری را پشت سر گذاشته و ارائه خدمات مرجع از طریق پست الکترونیکی و گفتگوی اینترنتی و دیگر خدمات فوری از جمله شیوههای سرویسدهی به کاربران در بخش مرجع است. بهترین نوع تقسیمبندی خدمات پرسش از کتابدار، تقسیم به خدمات پرسش از کتابدار آنلاین و آفلاین است.
' خدمات ارسال مقالات
این خدمت در آذر ماه سال ۱۳۹۹ و همزمان با شیوع کرونا جهت بهینهسازی خدمات و رفع نیاز کاربران در شرایط خاص (کرونا)، راه اندازی و افتتاح گردید. در فاز اولیه این کاربران از طریق شبکه اجتماعی واتساپ با ارسال عنوان، شناسه doi یا موضوع، مقالههای درخواستی خود را به کتابخانه دیجیتال ارسال و کارشناسان کتابخانه دیجیتال پس از جستجو، مقالات مورد نظر کاربر را بازیابی و ارسال مینمودند. در سال ۱۴۰۱ و همزمان با محدودیت بوجود آمده برای پیامرسانهای خارجی از جمله واتساپ، زیرساخت درخواست مقاله از شبکههای اجتماعی خارجی به پیامرسانهای داخلی منتقل، و پیامرسان نسیم رضوان و پیامرسان گپ به عنوان نماینده انتخاب و عملیاتی شدند.
به همین منظور دانشجویان و پژوهشگران محترم میتوانند با نصب اپلیکیشن پیام رسان نسیم رضوان یا گپ، عنوان یا کلیدواژه مقالات مورد نیاز خود را به شماره ۰۹۰۱۲۴۸۷۴۰۹ در این پیامرسان ارسال نمایند. کارشناسان مربوطه در ساعتهای اداری پیامهای ارسالی را بررسی، جستجو و در اسرع وقت مقالات بازیابی شده را ارسال خواهند نمود. برای عضویت در کانال خدمات تحویل مقالات، کاربران میتوانند بارکد مربوطه را اسکن نموده یا واژه عضویت را از طریق پیام رسانهای یاد شده به شماره ۰۹۰۱۲۴۸۷۴۰۹ ارسال نمایند.
- پرسش از کتابدار آنلاین
در سیستم پرسش از کتابدار آنلاین، خدمات بصورت پیوسته و همزمان ارائه میشود. به این ترتیب که با ارسال پرسش از سوی مخاطب، کارشناس سیستم پرسش از کتابدار بلافاصله پاسخگوی مخاطب در قالب چت دو نفره خواهد بود.
- پرسش از کتابدار آفلاین:
در سیستم پرسش از کتابدار آفلاین که به سوالات تخصصی کاربران اختصاص دارد، پس از طرح پرسش، پرسش به متخصصین موضوعی ارجاع و پس از دریافت پاسخ از سوی ایشان، برای مخاطب ارسال میگردد. این خدمت با از میان برداشتن محدودیت زمانی و مکانی، کاربران را قادر میسازد تا نیازهای اطلاعاتی در زمینه منابع موجود در سازمان و نحوه دسترسی به آنها را مطرح و کارشناسان مربوط، پاسخها را به صورت برخط یا غیربرخط ارائه کنند.
خدمات امانت دیجیتال
همزمان با تغییر شرایط جامعه در وضعیت کرونا و محدودیتهای حضور مخاطبان در محل کتابخانه جهت امانت و مطالعه کتب مورد نیاز خود، مسئولین فضای مجازی سازمان کتابخانهها را بر آن داشت تا با راه اندازی خدمات امانت دیجیتال در بستر اینترنت کتب درخواستی متقاضیان را در قالب خدمات امانت دیجیتال، در اختیار ایشان قرار دهند. با این هدف خدمات امانت دیجیتال طراحی و در فاصله زمانی کوتاهی عملیاتی گردید. کاربران کتابخانه دیجیتال با استفاده از این خدمت قادر به درخواست کتب مورد نیاز خود در هر ساعت از شبانه روز از طریق پایگاه امانت دیجیتال بوده و پس از تأیید کارشناس مربوطه میتواند بصورت آنلاین منبع درخواستی خود را در مدت زمان معین مطالعه نماید. نظر به نو پا بودن این خدمت در سامانه کتابخانه دیجیتال، گسترش و بهینهسازی این خدمت طی سال جاری در دستور کار قرار گرفته و با پیشبینیهای انجام شده، افزونه ایجاد پروفایل اختصاصی امانت دیجیتال و همچنین سامانه گزارشگیری این خدمت طراحی و به سامانه کتابخانه دیجیتال افزوده خواهد شد. این خدمت شامل دسترسی به تصاویر انواع کتب چاپی فارسی، عربی و زبانهای خارجی البته با رعایت حق مؤلف است. کاربر پس از عضویت، درخواست خود را ثبت و برای کارشناس مربوط میفرستد. در صورت موجود بودن فایل دیجیتال منبع درخواستی، پس از گذشت ۴۸ ساعت، لینک دسترسی به نسخه دیجیتال کتاب در اختیار کاربر قرار میگیرد و امکان مطالعه برخط (آنلاین) و تورق کتاب به مدت دو هفته فراهم میشود مزایای استفاده از خدمات امانت دیجیتال:
- عدم نیاز به مراجعه حضوری
- صرفه جویی در وقت و هزینه
- قابلیت دسترسی در هر مکان و زمانی
- قابلیت استفاده در ابزارهای دیجیتالی متنوع نظیر موبایل، تبلت، کامپیوتر
رووسای کتابخانه مرقد علی بن موسی الرضا طی دو قرن گذشته | سال خدمت | ||
---|---|---|---|
۱۲۶۴ق/۱۲۲۷ش | |||
1265 شمسی | |||
1266تا 1290شمسی | |||
1290 تا 1342 شمسی | |||
1344تا1351 شمسی | |||
1351تا 1358 شمسی | |||
مرکز مطبوعات
اداره مطبوعات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، قدمتی به درازای اولین روزنامه ایران دارد و مجموعهٔ نشریات آن، بعد از کتابخانهٔ ملی، دومین آرشیو بزرگ و منظم نشریات فارسیزبان در ایران، است. برای آگاهی دقیقتر از موجودی مطبوعات کتابخانه، تسهیل خدمات، حفاظت بهتر، تقویت و فراهمآوری نشریات، آرشیو مطبوعات کتابخانهٔ آستان قدس رضوی، در سال ۱۳۵۹ ایجاد شد و با بهرهگیری از روشهایی چون وقف، قانون واسپاری، خرید، مبادله و جذب روزانه دهها عنوان و صدها نسخهٔ جدید از نشریات، توسعهٔ چشمگیری یافت.
مدیریت امور اسناد و مطبوعات
مرکز اسناد آستان قدس رضوی، بزرگترین مجموعهٔ خصوصی و غیردولتی در ایران، وابسته به بزرگترین نهاد مذهبی شیعه در دنیاست که مهمترین مأموریت آن نگهداری کلیه اسناد و مدارک آستان قدس رضوی است. این مرکز به عنوان غنیترین مرکز دارندهٔ اسناد قدیمی در کشور و بزرگترین آرشیو تاریخ شفاهی منطقه ای و شهری در ایران، در زمینهٔ جمعآوری، نگهداری، ساماندهی و دسترسپذیری اسناد مکتوب و غیر مکتوب، فعالیتهای تأثیرگذاری دارد.
از ماموریتهای این مرکز، جمعآوری اسناد آستان قدس رضوی و جذب اسناد مردمی به صورت اهدایی و خریداری و برآورده کردن کلیه نیازهای اطلاعاتی در زمینهٔ اداری و پژوهشی مؤسسات زیرمجموعهٔ آستان قدس و محققان داخلی و خارجی است.
اداره مطبوعات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، قدمتی هم عصر با اولین روزنامه ایران دارد و مجموعهٔ نشریات آن، بعد از کتابخانهٔ ملی، دومین آرشیو بزرگ و منظم نشریات فارسیزبان در ایران، است.
برای آگاهی دقیقتر از موجودی مطبوعات کتابخانه، تسهیل خدمات، حفاظت بهتر، تقویت و فراهمآوری نشریات، آرشیو مطبوعات کتابخانهٔ آستان قدس رضوی، در سال ۱۳۵۹ ایجاد شد و با بهرهگیری از روشهایی چون وقف، قانون واسپاری، خرید، مبادله و جذب هر روزهٔ دهها عنوان و صدها نسخهٔ جدید از نشریات، توسعهٔ چشمگیری یافت.
کتابخانهٔ آستان قدس رضوی با توجه به جایگاه آرشیو نشریات، از نخستین شمارهٔ وقایع اتفاقیه (اولین روزنامهٔ ایران) تا نشریات جاری را ثبت کرده است. در این آرشیو، بالغ بر ۳۴ هزار عنوان مجله، روزنامه، سالنامه؛ شامل بیش از دو میلیون نسخه به زبانهای فارسی، عربی، لاتین و بیش از ۵۰ زبان دیگر فراهم آمده است.[۲۲]
بخشهای اداری
بخش سفارشات، ثبت و مخزن مطبوعات
وظیفهٔ اصلی این بخش، سفارش و فراهمآوری، طبقهبندی، آمادهسازی، پیگیری کسری، ثبت و نگهداری نشریات ادواری در مخازن است که این وظایف را قسمتهای زیر انجام میدهند:
سفارش و فراهم آوری مطبوعات: تمامی مراحل شناسایی، سفارش، جذب و پیگیری کسری نشریات منتشر شده در داخل کشور و برخی نشریات خارجی، به عهدهٔ این قسمت است
فهرستنویسی و آمادهسازی مطبوعات: کارشناسان این قسمت، وظیفهٔ فهرست نویسی و سازماندهی و ثبت و ضبط نشریه را درطی یک سال به عهده دارند.
دیجیتال سازی نشریات: این واحد، وظیفهٔ جذب نشریات الکترونیکی یا تهیهٔ اسکن نشریات را برای دیجیتالسازی به عهده دارد.
مخازن مطبوعات: در گروه مطبوعات، مخازن متعدد شامل مخازن مجله و سالنامه، روزنامه، نشریات دانشجویی، نشریات لاتین، پیش آرشیو، مجموعهٔ استاد مرحوم محمد گلبن و مجموعهٔ استاد سید فرید قاسمی وجود دارد.
نمایهسازی و چکیدهنویسی مطبوعات: با هدف ارائل خدمات بهتر به پژوهشگران، سهولت دسترسی و همچنین حفاظت از نشریات آرشیوی، اقدام به تهیه فهرست مقالات، نمایهسازی و چکیدهنویسی نشریات ادواری شده است.
بخش تالارهای مطالعه مطبوعات
وظیفهٔ اصلی این بخش پاسخگویی به محققان، دانش پژوهان، طلاب علوم دینی و دانشجویان در حوزهٔ مطبوعات چاپی و الکترونیکی است. به منظور ارائهٔ خدمات مطلوب، شناسایی و تهیهٔ همهٔ فهرستها و نمایههای مطبوعاتی، بر عهدهٔ این تالاراست.
مرکز اسناد
گردآوری، طبقهبندی، ارزشیابی، نگهداری، فهرست نویسی، نمایهسازی و ارائهٔ خدمات به پژوهشگران، اطلاعرسانی و انجام فعالیتهای پژوهشی با استفاده از اسناد موجود، حفظ تاریخ شفاهی و آداب و رسوم از طریق مصاحبه، ماندگاری اماکن تاریخی با تهیهٔ فیلم، عکس و نگهداری آن، از وظایف این گروه است.
گروه اسناد با دارا بودن ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار برگ سند مکتوب و ۱۰۰ هزار عکس، نگاتیو، اسلاید، کنتاک و فایل دیجیتالی از بخشهای ذیل تشکیل شده است:
- ارزشیابی و پیش آرشیو
شناسایی، گردآوری و آمادهسازی اولیهٔ اسناد، از وظایف این بخش است. این بخش، محل نگهداری اسناد انتقالی ادارات وابسته به آستان قدس رضوی است که پس از اتمام ارزش جاری و اولیه و اعلام عدم نیاز آن توسط کارشناسان ادارات و سازمانهای تابعهٔ آستان قدس، طی تشریفات و مراحل قانونی به مخزن پیش آرشیو منتقل میشود.
- آمادهسازی و طبقهبندی اسناد
سندهای دارای ارزش تاریخی، به این بخش منتقل میشوند؛ تا پس از طبقهبندی، عنوان دهی و فهرست نویسی شوند. در این فهرست چکیدهای از سند به همراه مشخصات سند شناسی تهیه و پس از اینکه داخل پوشهها و کارتنهای مخصوص گذارده شده به بخش مخزن اسناد منتقل میشود.
بخش مخزن اسناد
در بخش مخزن، اسناد مکتوب پس از ثبت در دفاتر اموالی، در شرایط استاندارد، نگهداری میشوند. در این بخش اسناد مرمتی تفکیک و به اداره مرمت منتقل میشوند. هم چنین نسخه پشتیبان از اسناد تهیه شده تا در اختیار محققان قرار بگیرد. اطلاعات فهرست نویسی اسناد دراین بخش وارد نرمافزار کتابخانه میشود.
کارشناس اطلاعرسانی در این بخش موظف به پاسخگویی به محققان و مراجعان میباشد.
- بخش نمایه سازی و مستندسازی اسناد
در بخش نمایهسازی، برای تسریع و تسهیل بازیابی اطلاعات، به استخراج کلید واژهها و توصیفگرها از اسناد برابر استانداردهای علمی و اطلاعرسانی و ثبت در برگههای نمایهسازی و ورود آن به نرمافزار کتابخانه پرداخته میشود. تدوین اصطلاح نامه و مستند اسامی در حوزهٔ اسناد از دیگر اقدامات این بخش است.
- بخش اسناد دیداری و شنیداری
جمعآوری، نگهداری، ساماندهی، فهرست نویسی اسناد دیداری و شنیداری شامل عکس، نوارهای صوتی و تصویری و سایر منابع مربوط و تبدیل این مواد به فرمت دیجیتال از وظایف این بخش است.
اطلاعرسانی به محققان از دیگر وظایف این بخش محسوب میشود.
- بخش تاریخ شفاهی
مصاحبه با افراد مطلع، سالخوردگان و مردان و زنان مؤثر در تاریخ آستان قدس رضوی، مشهد و خراسان، در حوزههای علم و ادب، سیاست، اجتماع، هنر، ورزش، فرهنگ و مذهب، از وظایف این بخش است که پس از پیادهسازی و تایپ و نمایهسازی به مخزن اسناد سپرده شده تا در آینده و سپری کردن عمر سندی خود، در اختیار محققان قرار گیرد. علاوه بر این، ثبت وضعیت معماری و وقایع مهم روز به وسیله عکس و فیلم، از دیگر وظایف این بخش است.
این کتابخانه که دارای بزرگترین آرشیو تاریخ شفاهی شهری است و قدیمیترین سند آرشیوی در ایران را در اختیار دارد، برای قرار گرفتن در ردیف پنج کتابخانه معتبر دنیا برنامهریزی کرده و تاکنون گامهای مؤثری را در تحقق این هدف برداشته است
- بخش پژوهش و مطالعات اسناد
بررسی و تعیین موضوعات و اولویتهای پژوهشی اسناد و ارائه به شورای پژوهش اسناد، برنامهریزی جلسات، تنظیم و تدوین طرحهای پژوهشی اسناد (کتاب، مقاله، بروشور، فهرست و دستنامه و…) و مواد آموزشی مرتبط با این حوزه است. تهیة مقاله برای پژوهشنامهٔ مطالعات اسنادی و آرشیوی و معرفی اسناد نفیس در مجلات تخصصی، برقراری ارتباط با مراکز پژوهشی اسناد و پیشنهاد دعوت از استادان و پژوهشگران به منظور تشکیل جلسات تخصصی، معرفی فعالیتهای پژوهشی اسناد در وب سایت، نمایشگاهها و مطبوعات و ارائهٔ گزارشهای پژوهشی را به عهده دارد.
ثبت سه اثر مرکزاسناد آستان قدس در حافظه ملی و جهانی یونسکو
- مجموعه اسناد تشکیلات اداری آستان قدس در عصر صفوی
این مجموعه بالغ بر ۶۹ هزار برگ سند از دوره صفوی است که نه تنها نشان دهنده شیوه اداری حرم مطهر رضوی، کارکنان، خدمات به زوار، هزینهها ودرآمدهای وقفی در دوران مورد نظر است؛ بلکه مشهد زمان صفوی را به خوبی نشان میدهد، مشاغل آن زمان، محلات و خیابانها، اوضاع سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را به جزئیات تمام به تصویر میکشاند. این اسناد تنها اسناد برجای مانده از دوره صفوی بوده که به این دلیل بسیار ارزشمند و گرانبها است. (شماره ۱۱۳۱۴۹، مرکز اسناد آستان قدس رضوی).
- مجموعه اسناد افشاریه موجود در آستان قدس رضوی
اسناد تشکیلات اداری آستان قدس در دوره افشاریه مشتمل بر ۳۲ هزار و ۱۷۰ صفحه سند است که دوره به قدرت رسیدن نادر از ۱۱۴۵تا ۱۱۴۸، دوره سلطنت وی از ۱۱۴۸ تا ۱۱۶۰، دوره جانشینان نادر درخراسان از ۱۱۶۰ تا ۱۲۱۷ق/ دربرمیگیرد.
در این اسناد نحوه اداره بیوتات متبرکه حرم رضوی، امور مربوط به موقوفات و چگونگی تخصیص درآمدهای حاصل آن، به چشم میخورد. نیز در حوزه سیاسی، اجتماعی و اقتصادی اطلاعات بسیار خوبی از آن زمان میدهد.
این اسناد پیونددهنده میراث مذهبی مرتبط با امام رضا (ع) با ساختار سیاسی حکومت افشاریه در یک دوره تاریخی است و به نوعی بیانگر آمیختگی تفکرات سیاسی و مذهبی در یک دوره تاریخی است. در واقع تعامل بین میراث مذهبی شیعی با نگرشهای نوین سیاسی و دینی یکی از مقتدرترین پادشاهان ایران است که تلاش نمود تا علیرغم همه درگیریهای سیاسی و جنگهای پی درپی، ارائه دهنده دیدگاههای جدید خصوصاً در زمینه رویدادهای مذهبی و اجتماعی باشد.
- اسناد مسجد جامع گوهرشاد
مسجد گوهرشاد یکی از مساجد مهم تاریخی درایران و منطقه است که به سال ۸۲۱ توسط گوهرشاد بیگم همسر شاهرخ تیموری ساخته شده است. نام مسجدگوهرشاد در اسناد با نامهای مسجدجامع؛ مسجدجامع کبیر، مسجدجامع کبیر ارض اقدس و سرکار مسجدجامع، مسجدجامع کبیرگوهرشاد ثبت شده است.
دوره تاریخی اسناد مورد معرفی، از سال ۱۰۰۱ق که اولین اسناد آستان قدس وجود دارد تا پایان دوره قاجار یعنی سال ۱۳۴۴ق. دربرمی گیرد. بیش از دوهزار و پانصد برگ سند در مجموعه اسناد آستانقدس وجود دارد که نام مسجد گوهرشاد یا مسجدجامع در آن ثبت شده است. این اسناد در سال ۱۳۹۷ ثبت حافظه ملی یونسکو شد.
قدیمیترین سند در موضوع مسجدگوهرشاد، مربوط به سال ۱۰۱۷ ودوره شاه عباس است
پانویس
- ↑ «تاریخچه». سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی. دریافتشده در ۲۰۲۲-۰۶-۲۹.
- ↑ «سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی». آستان قدس رضوی. بایگانیشده از اصلی در ۳ اوت ۲۰۱۷. دریافتشده در ۳ اوت ۲۰۱۷.
- ↑ شماره اموالی 3014-3015
- ↑ «چگونه در حرم رضوی کتابخانه ایجاد شد؟». ایسنا. ۲۰۱۷-۰۹-۲۰. دریافتشده در ۲۰۲۲-۰۶-۳۰.
- ↑ شاکری، گنج هزار ساله، ص 33
- ↑ «چگونه در حرم رضوی کتابخانه ایجاد شد؟». ایسنا. ۲۰۱۷-۰۹-۲۰. دریافتشده در ۲۰۲۲-۰۶-۳۰.
- ↑ (کتابخانه مرکزی آستان قدس، نسخه خطی 2918)
- ↑ (افندی، ریاض العلما، ج 2، ص 307)
- ↑ (مرکز اسناد آستان قدس، سند 52703)
- ↑ (6-15-1586 شماره ثبت دفتر نسخ خطی و 930217-930273-930267شماره ثبت اموال موزه)
- ↑ (مرکز اسناد آستان قدس، سند 52772)
- ↑ (حکیم الممالک، روزنامه سفر خراسان، ص194، ناصرالدین شاه قاجار، سفرنامه دوم خراسان، ص 153)
- ↑ (مرکز اسناد آستان قدس رضوی، سند 63194)
- ↑ «چگونه در حرم رضوی کتابخانه ایجاد شد؟». ایسنا. ۲۰۱۷-۰۹-۲۰. دریافتشده در ۲۰۲۲-۰۶-۳۰.
- ↑ «چگونه در حرم رضوی کتابخانه ایجاد شد؟». ایسنا. ۲۰۱۷-۰۹-۲۰. دریافتشده در ۲۰۲۲-۰۶-۳۰.
- ↑ سجادی و حافظیان رضوی، «کتابخانه آستان قدس رضوی»، دایرةالمعارف بزرگ اسلامی.
- ↑ مجموعه مقالات کنگره بینالمللی کتاب و کتابخانه در تمدن اسلامی. مشهد: بنیاد پژوهشهای اسلامی. ۱۳۷۹. صص. ۶۲۵-۶۲۶–۶۲۷.
- ↑ «کتابخانه گوهرشاد»، دانشنامه مشهد.
- ↑ فاضل، «کتابخانههای عمده مشهد»، وحید.
- ↑ «کتابخانه گوهرشاد»، دانشنامه مشهد.
- ↑ افزایش دسترسی پژوهشگران به کتابخانه دیجیتال رضوی. باشگاه خبرگزاران جوان. 10 آبان 1391.
- ↑ «مخازن مطبوعات». مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی. دریافتشده در ۲۰۲۳-۰۶-۲۴.