اپرای عاشورا

از اسلامیکال
نسخهٔ تاریخ ‏۲۶ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۰۷:۵۱ توسط Aboammar (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''اپرای عاشورا''' اولین اپرای ملی ایران است. که در سال ۱۳۸۷ لیبرتو آن توسط بهروز غریب‌پور نوشته و موسیقی آن توسط بهزاد عبدی ساخته شد.<ref>[http://musiceiranian.ir/28072-behzad-abdi.html یادداشت بهزاد عبدی به بهانه اجرای اپرای حافظ به خوانندگی محمد معتمدی و حسین...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

اپرای عاشورا اولین اپرای ملی ایران است. که در سال ۱۳۸۷ لیبرتو آن توسط بهروز غریب‌پور نوشته و موسیقی آن توسط بهزاد عبدی ساخته شد.[۱][۲][۳] این اپرا برای اولین بار به شکل عروسکی در تالار فردوسی به کارگردانی بهروز غریب‌پور به روی صحنه رفت و پس از آن اجرا بارها به مناسبت روز عاشورا در ایران و خارج از ایران به اجرا درآمده است. از جمله اجرهای اپرای عروسکی عاشورا می‌توان به: تهران (۱۳۸۷، ۱۳۹۴، ۱۳۹۷) - رم، ایتالیا ۱۳۸۸ - شارله ویله مزیه، فرانسه ۱۳۹۰ - کراکوف، لهستان ۱۳۹۱ اشاره کرد.

این اپرا با مطلع ترکیب‌بند مشهور «باز این چه شورش است» سروده محتشم کاشانی آغاز می‌شود.[۴]

بازآفرینی اپرای عاشورا

اپرای عاشورا پس از پانزده سال از اولین سال اجرایش در تالار فردوسی، به شیوه مدرن و با طراحی جدید، از نوزدهم مردادماه۱۴۰۱ به کارگردانی بهروز غریب پور توسط گروه تئاتری عروسکی آران به مدت پنج شب به روی صحنه رفت. این اجرا که رویکردی مدرن در کارگردانی اپرای عروسکی می‌باشد، هیچ‌گونه پشت صحنه ای به منظور پنهان ماندن بازی دهندگان از دید تماشاگران تعبیه نشده‌است. و تماشاگران علاوه بر آواگران، همزمان حضور بازی دهندگان و چگونگی نقش آفرینی آنان را بر روی صحنه می‌بینند. همچنین غریب پور نیز بازآفرینی اپرای عاشورا را فرصت مناسبی برای تجلیل از بازی دهندگان و عوامل گروه تئاتر آران دانست تا تماشاگر همزمان شاهد هنرنمایی و چگونگی به وقوع پیوستن اپرای عروسکی بر روی صحنه باشد.

خوانندگان

در این اپرا؛ بهار موحد: همسر شمر و همخوان جبرئیل، مهدی جاور: یزید، فرشاد فولادوند: عمر بن سعد، محمد رضا صادقی: شمر، محمد معتمدی: حر، علی خدایی: حسین بن علی، مهدی امامی: عباس بن علی، عامر شادمان: ابن‌زیاد، کیوان فرزین: مصعب و همخوان جبریل، اسماعیل مؤمن ثانی: قاصد، سینا ولی‌پور: سکینه، سارا رضازاده: همخوان ملائکه را خوانده‌اند.

انتشار عاشورا

اپرای عاشورا به صورت دو نسخه تصویری دی وی دی و صوتی سی دی، توسط انتشارات بنیاد فرهنگی هنری رودکی در سال ۱۳۸۷ تولید و انتشار یافت.

کنسرت عاشورایی با همراهی ارکستر سمفونیک

اپرای عاشورا توسط ارکستر سمفونیک تهران به رهبری نصیر حیدریان و مدیریت هنری علی رهبری در تالار وحدت اجرا شد، که در این راستا انتشار فیلمی از آوازخوانی شبیه تک‌خوانی یک خانم با انتقاداتی از جانب بعضی از سایت‌های اینترنتی مواجه شد.[۵][۶][۷]

منابع

  1. یادداشت بهزاد عبدی به بهانه اجرای اپرای حافظ به خوانندگی محمد معتمدی و حسین علیشاپور
  2. تولد اپرای ملی
  3. «گام‌های نخست اپرای ملی». بایگانی‌شده از اصلی در ۳ دسامبر ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۲۸ نوامبر ۲۰۱۳.
  4. خبر آنلاین - اپرایی که با ««باز این چه شورش است» آغاز می‌شود...
  5. «اجرای «اپرای عاشورا» با تک خوانی زن! + فیلم». شهدای ایران shohadayeiran.com. ۲۰۱۵-۱۰-۱۹. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۱۰-۱۹.
  6. «حرمت‌شکنی عاشورا با آوازخوانی زن/اپرای عاشورا یا وهن مقدسات در ایام عزای سیدالشهدا+فیلم». پایگاه اطلاع‌رسانی رجا. ۲۰۱۵-۱۰-۱۹. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۱۰-۱۹.
  7. «با مجوز «علی مرادخانی» روی صحنه رفت». Fars News Agency. ۲۰۱۵-۱۰-۱۸. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۱۰-۱۹.[پیوند مرده]

مطالعه بیشتر