بدون تصویر

صاحب زمانیه

از اسلامیکال
نسخهٔ تاریخ ‏۹ مارس ۲۰۲۳، ساعت ۰۳:۳۷ توسط Shahroudi (بحث | مشارکت‌ها) (+رده:فرقه‌های اسلامی منقرض شده; +رده:مذاهب زیرشاخه شیعه دوازده‌امامی; +رده:فرقه‌های تأسیس شده در قرن ۱۳ (قمری) using HotCat، اصلاح نویسه‌های عربی، اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح سجاوندی، ابرابزار، اصلاح نشانی وب)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
صاحب زمانیه
سال تاسیسسده ۱۳ ه‍. ق
مکان تاسیسایران
موسسحسن صاحب‌الزمانی
مهم‌ترین عقائدمهدویت حسن صاحب‌الزمانی
وضعیتمنقرض شده
مروجیناحمد کرمانی
منشعب شده ازشیعه امامیه
دین اصلیاسلام


صاحب زمانیه، از فرقه‌های تأسیس شده معاصر است که در سده ۱۳ ه‍.ق در ایران شکل گرفت و پیروان آن به مهدویت شخصی به نام سید حسن صاحب‌الزمانی معتقد شدند. کمی بعد از دستگیری رهبر فرقه، توبه کرد و فرقه نیز از بین رفت. این فرقه از زیرشاخه‌های شیعه امامیه است.

مشخصات فرقه

صاحب الزمانیه، به پیروان حسن صاحب‌الزمانی گفته می‌شود که مدعی مهدویت شد. این فرقه در سده ۱۳ ه‍.ق در ایران شکل گرفت و کمی بعد با توبه رهبر فرقه، از بین رفت.[۱][۲]

رهبر فرقه

نام رهبر فرقه را سید حسن صاحب‌الزمانی گزارش کرده‌اند. او در سال ۱۲۸۸ ه‍.ق به دنیا آمد. او اهل یزد بود ولی در تهران تحت تعلیم هادی نجف‌آبادی و ابوالحسن جلوه قرار گرفت. از فضل‌الله نوری و میرزا حسن آشتیانی به عنوان اساتید او یاد شده است. او را در علوم مختلفی چون فقه، کلام، فلسفه، حدیث و تفسیر متبحر دانسته‌اند. او بعدها به تحریک احمد کرمانی، در میانه همدان و کرمانشاه، مدعی شد که صاحب‌الزمان و مهدی موعود است. ادعای او، به همراه سیادت و شباهت ظاهری او با تصاویر خیالی از چهره امامان شیعه در نقاشی‌ها، سبب شد تا جمع کثیری به او گرایش پیدا کنند. او توسط دولت وقت به همراه احمد کرمانی دستگیر و به تهران بازگردانده شد. احمد کرمانی در زندان درگذشت اما حسن صاحب‌الزمانی با وساطت یکی از بزرگان دولتی، از زندان آزاد شد و از ادعاهای گذشته خود توبه کرده و به مشهد رفت و در آنجا زندگانی خود را به سر رسانید.[۳][۴]

پانویس

ارجاعات

منابع

  • خمینی، حسن (۱۳۹۶). «صاحب‌زمانیه». فرهنگ جامع فرق اسلامی. تهران: اطلاعات. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۴۲۳-۹۲۳-۶.
  • مشکور، محمدجواد (۱۳۷۲). حسینی، محمدجواد، ویراستار. فرهنگ فرق اسلامی. به کوشش مدیرشانه‌چی، کاظم. مشهد: بنیاد پژوهش‌های اسلامی.