زیاد بن عریب

از اسلامیکال
نسخهٔ تاریخ ‏۲۱ مهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۴:۰۷ توسط Shahroudi (بحث | مشارکت‌ها) (اصلاح نویسه‌های عربی، اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح ارقام، اصلاح سجاوندی، اصلاح املا، ابرابزار، اصلاح نشانی وب)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
زیاد بن عریب
نمایی از ضریحی در حرم امام حسین که به محل دفن کشتگان نبرد کربلا اختصاص دارد
ضریح کشتگان نبرد کربلا نصب شده در حرم امام حسین که نام کشتگان بر بالای آن حکاکی شده است.
وفات۱۰ محرم ۶۱ ه‍.ق
کربلا، عراق
آرامگاهحرم امام حسین
دیگر نام‌هاابوعمره
دیناسلام
مذهبشیعه

زیاد بن عریب، از صحابه محمد بود که در لشکر حسین بن علی حضور داشت و در نبرد کربلا کشته شد. او متعلق به قبیله همدان است و قاتل او در نبرد کربلا، عامر بن نهشل گزارش شده است. پدرش غریب بن حنظله گزارش شده و در زیارت‌های رجبیه و ناحیه مقدسه از او یادی به میان نیست. اطلاعات از زندگانی او بسیار اندک است.

نام و تبار

نام او را زیاد بن عریب و کنیه‌اش را ابوعمره گزارش کرده‌اند. نسب او در کتاب ابصارالعین، عریب بن حنظله بن دارم بن عبدالله بن کعب الصائد[۱] بن شرحبیل بن شراحیل بن عمرو بن جشم بن حاشد بن خیرون بن عوف همدانی عنوان شده که در هیچ کتاب رجالی گزارش نشده است.[۲] ابن حزم اندلسی شبیه به این نسب را برای ابوثمامه صائدی چنین گزارش می‌کند: «زیاد بن عمرو بن عریب بن حنظله بن دارم بن عبدالله».[۳] به هر روی، بنی‌صاعده، تیره‌ای از همدانیان بودند که در اصل، یمنی و قحطانی محسوب می‌شدند.[۴]

سرگذشت

به گزارش ابصارالعین، وی از جمله صحابه محمد بود که به همراه پدرش، به اسلام گرویده و در خدمت پیامبر اسلام بودند. از زندگانی او اطلاعات بسیار کمی در دسترس است و تنها از حضورش در نبرد کربلا یاد شده است.[۵] از او به عنوان یکی از ساکنین کوفه یاد شده است. اینکه چه زمانی به سپاه حسین ملحق شده است مشخص نیست، اما سنگری بر این باور است که بین روزهای چهارم تا پنجم محرم ۶۱ ه‍.ق به سپاه حسین ملحق شده است.[۶] گزارش شده است که در نبرد کربلا، به دست عامر بن نهشل از تیره تیم‌اللات بن ثعلبه کشته شد. سن او به هنگام کشته شدن، حدود ۷۰ سال تخمین زده شده است.[۷] به عقیده بینش، سماوی در مثیرالاحزان، به اشتباه برخی از گزارش‌های مبارزه ابوعمرو نهلشی را برای زیاد بن عریب نقل کرده است.[۸] رجزی که به وی یا ابوعمرو نهشلی نسبت داده شده است چنین است:[۹]

أبشر هدیت الرشد تلقی أحمدافی جنة الفردوس تعلو صعدا

از وی در زیارت‌نامه‌های مربوط به کشتگان کربلا، نامی برده نشده است.[۱۰]

پانویس

ارجاعات

منابع

  • بینش، عبدالحسین؛ مقیمی فرد، سیدعلی؛ رحمتی، رضا؛ جمشیدی، سعید؛ شاکر، ابوالقاسم (۱۳۸۵). پژوهشی پیرامون شهدای کربلا. قم: زمزم هدایت.
  • سنگری، محمدرضا (۱۳۸۶). آیینه‌داران آفتاب، پژوهش و نگارش نو از زندگانی و شهادت یاران اباعبدالله الحسین علیه السلام. تهران: سازمان تبلیغات اسلامی. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۳۰۴-۲۵۱-۶.