اسلامیکال:تغییرمسیر

از اسلامیکال
نسخهٔ تاریخ ‏۱۳ فوریهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۲:۴۴ توسط Aboammar (بحث | مشارکت‌ها) (+ پیش‌نویس)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

اسلامیکال به ما این امکان را می‌دهد که هر گاه یک بازدیدکننده، به یک صفحهٔ خاص از اسلامیکال رسید، به‌طور خودکار به صفحهٔ دیگری ارجاع شود، که این قابلیت را «تغییرمسیر» می‌نامیم. به عنوان نمونه، کاربرانی که به صفحهٔ علم حقوق بروند، به‌طور اتوماتیک به صفحهٔ حقوق فرستاده می‌شوند.

مهم‌ترین فایده‌ای که از وجود تغییرمسیرها در اسلامیکال حاصل می‌شود، موفقیت بیشتر جستجوها در اسلامیکال است. به‌عنوان نمونه، در مواردی که فرم‌های مختلف نگارشی یک کلمه، همگی به یک صفحه ارجاع شوند؛ یک کاربر با جستجوی هر کدام از این کلمات، به صفحهٔ کاملی حاوی محتوای آن‌ها خواهد رسید. همچنین صفحات تغییرمسیر از ایجاد مقالات جدید با محتوای مشابه مقالات موجود جلوگیری می‌کند.

موارد استفاده

موارد استفادهٔ صحیح از تغییرمسیر متعددند. از آن جمله:

  1. از فرم مخفف یک کلمه به فرم گسترده آن. مانند این که کاربران را از صفحهٔ شابک به صفحهٔ شماره استاندارد بین‌المللی کتاب ارجاع بدهیم.
  2. از کلمه‌ای با اشتباه املایی متداول به نگارش صحیح آن کلمه؛ مثلاً کاربران را از صفحهٔ آلبرت انیشتین به صفحهٔ آلبرت اینشتین ارجاع بدهم.
  3. از املاهای مختلف یک کلمه به کلمه متداول و صحیح؛ مثل انتفال کاربران از پشت صحنه سیاسی جنگ ۳۳ روزه به پشت‌صحنهٔ سیاسی جنگ ۳۳ روزه.
  4. از نام ناقص به کامل. (یا بالعکس) نظیر آن که کاربران را از صفحهٔ غزالی به صفحهٔ محمد بن محمد غزالی بفرستیم.
  5. از کلمات مترادف به صفحه‌ای که آن‌ها را توضیح داده‌است؛ مثلاً از صفحهٔ پنج تن آل عبا به صفحهٔ اصحاب کسا تغییرمسیر ایجاد کنیم.
  6. از کلمات ترکیبی با بدون فاصله مجازی به دارای فاصله مجازی؛ مثلاً از اهل بیت به اهل‌بیت.
  7. استفاده کلمات غیرضروری ولی مؤثر در توصیف عنوان، مثلاً تغییرمسیر از کتاب اسرار آل محمد به اسرار آل‌محمد.

نحوه ایجاد یک تغییرمسیر

ویرایشگر دیداری

در حالت دیداری، با کلیک بر روی گزینه سه خط و انتخاب گزینه تنظیمات صفحه، می‌توانید تیک تغییرمسیر را فعال کرده و عنوان صفحه دوم را بنویسید. با ثبت تغییرات، صفحه به صورت اتوماتیک، تغییرمسیر خواهد شد.

ویرایشگر متنی

اگر می‌خواهید صفحهٔ ۱ را به صورت خودکار به صفحهٔ ۲ ارجاع بدهید، باید عبارتی مانند زیر را در ابتدای صفحهٔ ۱ قرار دهید:

#تغییرمسیر [[اسم صفحهٔ ۲]]

توجه به این نکته ضروری است که مابین کاراکتر # و آنچه پس‌از آن نوشته می‌شود، نباید فاصله باشد. برای این منظور، یک کلید میانبر در انتهای ویرایشگر متنی برای این منظور در نظر گرفته شده‌است.

. #تغییرمسیر [[]]

Х . # تغییرمسیر [[]]

Х . # تغییر مسیر [[]]

چه موقع یک تغییرمسیر را باید حذف کنیم

دلایل حذف تغییرمسیر

تغییرمسیرهایی که یک یا چند شرط زیر را دارا باشند (و شامل استثناءهای فهرست‌شده در پایین این فهرست نشوند) می‌توانند حذف گردند؛ با این حال توصیه می‌شود که اگر صرف وجود داشتن تغییرمسیر باعث شود که جست‌وجوهای کاربران با نتایج موفق بیشتری همراه باشد، بدون دلیل کافی نباید اقدام به حذف آن تغییرمسیر نمود.

  1. وقتی وجود تغییرمسیر باعث شود پیدا کردن نوشتارهای با عنوان مشابه توسط موتور جستجو به‌طور غیرمعقولی دشوار شود؛ مثلاً اگر عنوان «فهرست پیامبران در قرآن» به «پیامبران» تغییرمسیر داده شود، هنگامی که خواننده «فهرست پیامبران در قرآن» را جستجو می‌کند زمان خیلی زیادی از او گرفته می‌شود تا اینکه به مطالب مورد نظرش در اسلامیکال برسد.
  2. باعث سردرگمی خواننده شود؛ به عنوان نمونه تغییرمسیر از کلام به سخن باعث گمراهی عدهٔ زیادی از کاربران می‌شود که توقع داشته‌اند صفحهٔ منبع اصلی اطلاعات راجع به رشتهٔ دانشگاهی کلام یا علم کلام را به آن‌ها بدهد. (در صورتی که اهمیت صفحات مختلفی که کلام می‌تواند به آن‌ها ارجاع کند، در یک سطح باشد، یا نتوان یکی از آن‌ها را کاربرد اصلی فرض کرد، بهتر است کلام صفحه ابهام‌زدایی شود)
  3. باعث توهین به یک شخص، یا گروهی از اشخاص بشود؛ مثلاً ساختن صفحهٔ [[جنایتکار کثیف]] که تنها حاوی یک تغییرمسیر به صفحه آدولف هیتلر شود، پذیرفتنی نیست، و این تغییرمسیر باید حذف گردد.
  4. تغییرمسیری که تبلیغاتی یا اسپم باشد.
  5. تغییرمسیری که بی‌معنی‌ست، مثلاً تغییرمسیر [[سیب]] به [[پرتقال]]
  6. تغییرمسیر میان دو فضای نام از فضای نام مقاله به سایر فضاهای نام، مانند کاربر یا اسلامیکال.
  7. تغییرمسیر خراب، بدین معنی که به صفحه‌ای ناموجود تغییرمسیر دهد، که در این صورت طبق پال:ت۱ و پال:ع۸ باید حذف سریع شود. منتها پیش از حذف باید بررسی شود که آیا می‌شود آن را به مقصد دیگری تغییرمسیر داد.
  8. تغییر مسیر به خود یا تغییر مسیر به تغییر مسیری که سرآخر، چرخه معیوب تغییرمسیرها را می‌سازد.
  9. در صورتی که تغییرمسیر تازه‌ساز یا معادلی بسیار مبهم برای عنوان نوشتار باشد، ندرتاً مفید واقع می‌شود. مشخصاً تغییرمسیری با زبان غیرفارسی برای نوشتاری که موضوعش به آن زبان (یا فرهنگی که با آن زبان صحبت می‌کند) نامرتبط باشد نباید ساخته شود. تغییرمسیرهای تازه‌ساز اشتباه یا بی‌مسمی طبق پال:ت۳ حذف می‌شود.
  10. در صورتی نیاز باشد مقالهٔ مقصد به عنوان تغییرمسیر انتقال یابد، اما صفحهٔ تغییرمسیر پیشتر ویرایش شده و دارای تاریخچه باشد، آنگاه باید صفحهٔ تغییرمسیر را حذف کرد تا راه برای نوشتار باز شود. در صورتی که در انتقال مناقشه‌ای نباشد برچسب پال:ع۶ بر آن بزنید، وگرنه به اسلامیکال:درخواست انتقال بروید.
  11. در صورتی که تغییرمسیر بتواند تبدیل به نوشتار شود و مقصد تغییرمسیر اطلاعات قابل توجهی در مورد آن موضوع نداشته باشد.

بی‌طرفی تغییرمسیر

برای تغییرمسیرها باید اسلامیکال:قواعد نام‌گذاری رعایت شود، هرچند به علت مخفی بودن آنها از دید خوانندگان آزادی بیشتری در انتخاب آنها وجود دارد. بی‌طرف نبودن عنوان تغییرمسیر دلیل کافی برای حذف آن نیست. در بسیاری از موارد عنوان‌های غیر بی‌طرف ولی تأییدپذیر باید به یک عنوان بی‌طرف تغییرمسیر یابند که مرتبط با آن عنوان باشد. تغییرمسیرهای غیربی‌طرف معمولاً به سه دلیل زیر ساخته می‌شوند:

  1. مقالاتی که با عنوان‌های جانبدارانه یا طرفدارانه ساخته شده‌اند و به عنوان بی‌طرف انتقال یافته‌اند در نتیجه عنوان بی‌طرف به صورت تغییرمسیر باقی مانده‌است.
  2. مقاله به عنوان انشعاب محتوا ساخته شده و حذف شده‌است و به محتوای اصلی تغییر مسیر داده شده‌است.
  3. ممکن است موضوع مقاله توسط بعضی منابع خارج از اسلامیکال به صورت بی‌طرفانه با آن عنوان بیان شده باشد که به‌طور معمول در اسلامیکال برطبق اسلامیکال:واژه‌هایی که باید از آن‌ها دوری گزید و اسلامیکال:دیدگاه بی‌طرف از آن‌ها پرهیز می‌شود. مقاله مورد بحث هرگز از این اصطلاح استفاده نمی‌کند، اما به دلیل استفاده از این اصطلاح در گزارش برخی رسانه‌ها، تغییر مسیر راه‌های جایگزینی برای رسیدن به مقاله را ارائه می‌دهد.

برای این مورد عنوان جانبدارانه یا طرفدارانه می‌تواند به صورت تغییرمسیر برای عنوان بی‌طرف استفاده شود. مقاله مورد بحث با عنوان بی‌طرفانه شناخته نمی‌شود و ساخت تغییرمسیر به افراد کمک می‌کند تا به آن دسترسی یابند چون در مطبوعات از نام طرفدارانه بیشتر استفاده می‌شود. در انتها اگر تغییرمسیری جانبدارانه باشد و در جستجو به کاربرها کمک نکند باید برای حذف در پال:نبح پیشنهاد گردد و ممکن است دلیل حذف عنوان تهاجمی یا حمله‌ای یا تحقیرآمیز باشند در هر صورتی که تغییرمسیر در منابع معتبر متعدد اصلی استفاده شده باشد، باید حتماً بماند حتی اگر بی‌طرف نباشد چون به جستجوی راحت‌تر در مورد آن مقاله کمک می‌کند.

انتقال

از کپی-پیست کردن مطالب یک صفحه در صفحه‌ای دیگر و سپس تغییر مسیر ایجاد کردن خودداری کنید زیرا باعث گم‌ماندن تاریخچهٔ مقاله می‌شود. تاریخچه‌ها در اسلامیکال اهمیت دارد. برای اینکه تاریخچه پابرجا بماند، در بالای صفحه و در کنار آن ستاره، مثلث کوچکی کنار جعبه جستجو می‌بینید؛ بر آن کلیک کرده و گزینهٔ «انتقال» یا «صفحه منتقل شود» را کلیک کنید تا صفحه به انضمام تاریخچه‌اش منتقل شود. اگر سامانه جلوی این کار را گرفت مورد را در اسلامیکال:درخواست انتقال مطرح کنید. در موردی که مقاله‌ای از پیش وجود دارد، مقاله جدیدی ننویسید بلکه همان مقالهٔ ازپیش‌موجود را کامل کرده و گسترش دهید.

تغییرمسیر دوتایی

تغییرمسیر دوتایی، یکی از ایرادات نوشتاری است که موجب سردرگمی ربات‌ها در سیستم اسلامیکال می‌شود. برای فهم بهتر، فرض کنیم فردی خیالی به نام سعید سعیدی وجود دارد که دارای سرشناسی لازم برای اختصاص مقاله‌ای در اسلامیکال است. اگر سعید سعیدی نام‌ها و لقب‌های دیگری هم داشته باشد، مانند اسامی زیر:

  • سعید ادیب
  • سعید مهربان

که معمولاً با آن القاب و اسم‌ها هم خطاب شود، روش کار در اسلامیکال این است که مقالهٔ اصلی در صفحهٔ سعید سعیدی جای می‌گیرد و از بقیهٔ اسم‌ها به مقالهٔ اصلی تغییرمسیر ایجاد می‌شود، بدین‌گونه:

  • سعید ادیب ← سعید سعیدی
  • سعید مهربان ← سعید سعیدی

در مثال بالا، اگر تغییرمسیرها بدین شکل صورت گیرد:

  • سعید ادیب ← سعید مهربان
  • سعید مهربان ← سعید سعیدی

در این صورت، برای رسیدن از صفحهٔ «سعید ادیب» به «سعید سعیدی»، ما باید از صفحهٔ «سعید مهربان» بگذریم که این کاری بیهوده‌است. به این گونه تغییرمسیر، تغییرمسیر دوتایی می‌گویند. فهرستی از این تغییرمسیرها را در این صفحه می‌توانید ببینید. اصلاح این تغییرمسیرها می‌تواند به توسعهٔ اسلامیکال کمک کند.