اسلامیکال:رهنمودهای صفحه بحث
این صفحه به مستندسازی یکی از رهنمودهای رفتاری اسلامیکال فارسی میپردازد. این یک استانداردِ عموماً پذیرفتهشده است که ویرایشگران باید تلاش کنند آن را رعایت کنند؛ با این حال، در بهکارگیری آن، عقل سلیم و استثناهای نادر را نیز در نظر بگیرید. هرگونه ویرایش عمدهای در این صفحه باید بازتابدهندهٔ اجماع باشد. اگر شک دارید، نخست در صفحهٔ بحث گفتگو کنید. |
این صفحه در یک نگاه: در صفحات بحث مقالهها فقط راجع به تغییرات مقاله بحث کنید و از بیان دیدگاههای شخصیتان پرهیز کنید. |
رهنمودهای اسلامیکال | |||
---|---|---|---|
رفتاری | |||
محتوایی | |||
ویرایشی | |||
|
|||
شیوهنامه | |||
حذف | |||
هدف از ایجاد صفحههای بحث در اسلامیکال آن بوده که ویرایشکنندگان اسلامیکال بتوانند دربارهٔ تغییرات مقالهها یا پروژهها گفتگو کنند. از صفحهٔ بحث مقالهها نباید به عنوان محلی برای بیان دیدگاههای شخصی استفاده شود.
وقتی در صفحهٔ بحث یک مقاله مطلبی مینویسید، برخی رویکردها به بهتر نوشتن کمک میکند، در حالی که برخی رویکردها جلوی پیشرفت بحث را میگیرد. سه اصل ارزشمندِ «ارتباط»، «ادب» و «مراعات» را به خاطر داشته باشید. فهرست زیر شما را برای بهتر بحث کردن راهنمایی میکند.
نکات اصلی
ایجاد صفحههای بحث
صفحات بحث مثل صفحات دیگر اسلامیکال با کلیک کردن بر روی پیوند قرمز «بحث» در بالای صفحه و ایجاد کردن آن ساخته میشوند. از ساخت صفحه بحث خالی فقط برای اینکه در آینده از آن استفاده شود خودداری کنید. از ساخت صفحه بحثی که فقط الگوی هشدار صفحه بحث در بالای آن وجود دارد هم پرهیز کنید. الگوهای هشداردهنده را نباید به صفحاتی که هیچ بحثی در آنها نیست افزود.
پیروی از سیاستهای اسلامیکال
همان سیاستهایی که در مورد مقالههای اسلامیکال وجود دارد، در مورد صفحه بحث مقالهها هم (با شدت کمتری) باید اجرا شود، از جمله سیاستهای اثباتپذیری، دیدگاه بیطرفانه و تحقیق دست اول ممنوع. البته در صفحههای بحث تا حدی امکان ارائهٔ برخی پیشنهادها و اطلاعات شخصی نیز وجود دارد، به شرطی که زمینهساز تحقیق بیشتر و پیشبرد مقاله باشند؛ در هر حال، ادامه دادن بحث در مورد یک موضوع که از نظر سیاستهای اسلامیکال توجیهپذیر نیست، مصداقی از استفادهٔ نادرست از صفحه بحث مقالهها است.
همواره در بحثهایی که در صفحهٔ بحث مقالهها میکنید، فرض حسن نیت را رعایت کنید، و به نحوی برای دیگران پیام بگذارید که نشان دهد آنها را یک همکار تلقی میکنید که صاحب خرد و احساس است، و درست مانند شما سعی دارد که مشارکتهای مثبتی در اسلامیکال داشته باشد - مگر این که دلایل واضحی در مغایرت با این فرض داشته باشید. منظور از دلیل واضح شواهدی است که یک فرد سوم هم بتواند آنها را تأیید کند. صرف این که یک نفر با نظر شما مخالفت میکند دلیلی بر نیت بد او نیست!
بهطور ویژهای در مورد زندگینامه افراد زنده توجه داشته باشید:
- ویرایشکنندگان باید هر مطلبی منفیای را که منبعی ندارد، یا منابعش از شرایط ذکر شده برای منابع معتبر برخوردار نیست، یا تفسیر نادرستی از مطالب آن منبع را ارائه میدهد، از مقاله مربوط به افراد زنده حذف کنند.
استفاده صحیح از صفحه بحث مقالات
- ارتباط برقرار کنید - هر زمان تردید کردید، سعی کنید با ارتباط برقرار کردن با دیگران، به درک بهتری از نظر آنها دست پیدا کنید و آنها را نیز به درک درستی از نظر خود برسانید. دوستانه ارتباط برقرار کردن کمک بزرگی خواهد کرد. این که دیدگاه خودتان را توضیح بدهید همیشه فکر خوبی است. این که فقط دیدگاهتان را بیان کنید و دلیلی برایش مطرح نکنید، کمتر کمک میکند. ارائه کردن دیدگاهها باعث میشود که افراد با هم به یک توافق عمومی برسند.
- حاشیه نروید - صفحهٔ بحث مقالهها برای بحث در مورد مقاله است نه بحثهای عمومی در مورد موضوع مقاله (بدتر از آن بحث در مورد موضوعات دیگر). صفحههای بحث برای بحثهای عمومی نیستند. از آنها فقط برای بحث در مورد بهتر کردن مقاله استفاده کنید. بحثهای حاشیهای ممکن است حذف شوند.
- مثبت فکر کنید - صفحهٔ بحث مقالهها برای این است که راجع به بهتر کردن مقالهها بحث شود، نه این که از وضعیت کنونی مقاله انتقاد شود. اگر گمان میکنید که مقاله ایرادی دارد اما نمیدانید چگونه باید آن را اصلاح کنید، بحث را به گونهای مطرح کنید که توجه دیگران را جلب کند و از آنها برای اصلاح مقاله راهنمایی بخواهید.
- بیطرف باشید - صفحههای بحث جایی برای ارائه نظرهای شخصی در مورد اختلاف نظرها نیستند، بلکه فضایی هستند که در آن دیدگاههای مطرح شده در منابع دیگر به بحث گذاشته میشود، تا در نهایت به یک نتیجهٔ بیطرفانه بینجامد. (گاهی این نتیجه عبارت است از منعکس کردن دیدگاههای مختلف و مخالف با هم). بهترین راه برای مطرح کردن یک موضوع آن است که منابع مرتبط با آن را پیدا کنید و در بحث به آنها ارجاع بدهید.
- با واقعیتها کار کنید - صفحههای بحث یکی از بهترین جاها برای مطرح کردن بحث اثباتپذیری هستند. میتوانید درخواست کنید که منابع بیشتری برای مطالب پیدا و درج شود، درستی ارجاع به منابع بررسی شود، و اختلاف نظرها در منابع مختلف بررسی گردد. این که در مورد یک جمله منبع بخواهید خیلی موثرتر است تا این که در مورد آن جمله انتقاد کنید.
- به اشتراک بگذارید - صفحهٔ بحث مقاله جای خوبی برای ذخیره کردن قسمتهایی از متن مقالهاست که به خاطر نداشتن منبع از مقاله پاک شدهاند، تا اگر بعداً کسی منبع مناسبی برای آنها پیدا کرد، دوباره به مقاله اضافه شوند. همچنین، بخشهای جدیدی که به مقاله اضافه میشوند را میتوان ابتدا در صفحهٔ بحث مقاله جمعآوری و آماده کرد، و بعد بهطور یکجا به خود مقاله منتقل کرد.
- راجع به ویرایشها گفتگو کنید - صفحههای بحث بهترین جا برای گفتگو در مورد ویرایشهای انجام شده روی مقاله هستند. اگر یکی از ویرایشهای شما واگردانی شدهاست، و شما دوباره آن را تکرار کردید، بهتر است که در خلاصه ویرایش ذکر کنید که ویرایش را تکرار میکنید و در صفحهٔ بحث مقاله هم در آن باره توضیح بدهید. همچنین صفحهٔ بحث مقالهها جای خوبی برای سؤال کردن از دیگر ویرایشکنندگان در مورد ویرایشهای آنها است. اگر کاربر دیگری از شما دلیل یک ویرایشتان را پرسید، به خاطر داشته باشید که جواب کامل و مفیدی ارائه کنید.
- پیشنهاد بدهید - پیشنهادهایی که در مورد یک مقاله دارید را در صفحهٔ بحث مقاله مطرح کنید تا دیگران در مورد آن نظر بدهند. این پیشنهادها میتوانند شامل تغییر در محتوای مقاله، انتقال صفحه، ادغام دو مقاله، یا ایجاد یک مقاله جدید بر اساس محتوای یک مقالهٔ بلند باشند.
رسوم پسندیده
- نوشتههایتان را امضا کنید - در پایان نوشتههایتان چهاربار علامت مدک را اضافه کنید (به این شکل: ~~~~) تا وقتی صفحه را ذخیره میکنید بهطور خودکار امضای شما درج شود. توجه کنید که حتی اگر امضایتان را درج نکنید هم، ویرایش کردن به صورت کاملاً گمنام امکان ندارد، و نام کاربری یا نشانی اینترنتی شما به همراه ویرایشتان ثبت میشود.
- متن را ساده نگاه دارید - استفاده از کلمات و عبارات کج نوشته یا ضخیم شده یا مانند آن را تا حد امکان کم کنید و فقط در مورد کلمات خیلی کلیدی از این نوع نوشتار در صفحهٔ بحث استفاده کنید.
- خلاصه بنویسید - اگر نوشتهای بیش از ۱۰۰ کلمه نوشتهاید، سعی کنید کوتاهترش کنید. پیامهای طولانی، معمولاً یا نادیده گرفته میشوند، یا اشتباه فهمیده میشوند. اگر واقعاً لازم است که به حاشیهها بپردازید، از روشهایی که پایینتر توضیح داده شده استفاده کنید.
- ظاهر صفحه را ساده نگاه دارید - صفحهبندی صفحههای بحث را ساده و قابل فهم نگاه دارید. از بحثهای تکراری و غیر ضروری پرهیز کنید. هر چه نسبت بحثهای ضروری به غیر ضروری در صفحهٔ بحثی بیشتر باشد، بیشتر امکان دارد که توجه خواننده به بحثهای آن صفحه جلب بشود.
- بایگانیها را بخوانید - گاهی در صفحهٔ بحث مقالهها پیوندهایی به بایگانی صفحهٔ بحث میبینید که حاوی بحثهای قدیمیتر هستند. اگر شما جدیداً آغاز به ویرایش آن مقاله کردهاید، حتماً بحثهای قدیمیتر را بخوانید، تا از اختلافنظرهای متداول و راهحلهایی که در مورد آنها به کار گرفته شده آگاه شوید. حتی ممکن است جواب سؤالها یا اعتراضهای خودتان را در بحثهای بایگانی شده پیدا کنید.
- فارسی بنویسید - اینجا اسلامیکالی فارسی است و بحثها معمولاً باید به زبان فارسی انجام گیرند. اگر نوشتن به زبانی دیگر اجتنابناپذیر است، سعی کنید ترجمهاش را هم اضافه کنید یا در اسلامیکال:سفارتخانه کمک بگیرید.
- به سیاستها و رهنمودهای فارسی ارجاع دهید - هنگام ارجاع به سیاستها و رهنمودهای اسلامیکال در بحثها و نظرخواهیها، در صورتی که ترجمهٔ بند مورد نظر از سیاست یا رهنمود بهطور صحیح و به روز در اسلامیکالی فارسی موجود باشد، ترجیحاً به صفحه سیاست یا رهنمود در اسلامیکالی فارسی ارجاع دهید.[۱]
- نحوهٔ مطرح کردن یک نظر - گاهی در صفحهٔ بحث یک مقاله خواسته میشود که دیگران نظر خودشان را اضافه کنند. برای این منظور، برخی افراد نظراتشان را به صورت یک فهرست گلوله دار (با اضافه کردن نویسهٔ * در ابتدای سطر) مطرح میکنند و خلاصهای از کلیت نظرشان را در ابتدای جمله به صورت ضخیم مینویسند. استفاده از این روش اجباری نیست و مخالفانی هم دارد. در هر حال، ارزش نظر شما به کیفیت آن و منطقی که پشت آن داشتهاید بستگی دارد. همانطور که بالاتر گفته شد، حتماً نظراتتان را با افزودن ~~~~ امضا کنید. همیشه به خاطر داشته باشید که رایگیری نمیتواند جای یک بحث و تبادل نظر را بگیرد.
- بحث متمرکز - از ارسال یک نظر در چندین صفحهٔ بحث پرهیز کنید. این روش باعث میشود که بحثها در چندجا پخش بشوند، و تبادل نظرها کمتر امکانپذیر باشد. همچنین، بحثهایی که جای دیگری به نتیجه رسیدهاند، دوباره تکرار میشوند، که این یک تلاش بیهوده خواهد بود. به جای این کار، بحثها را در یک جا متمرکز کنید، و اگر لازم است، در صفحههای دیگر توجه دیگران را به بحث اصلی جلب کنید و از آنها بخواهید برای ابراز عقیده به آن صفحهٔ بحث مراجعه کنند.
- اگر به بحثی برخوردید که به صورت غیر متمرکز در چند صفحه در جریان است، خوب است که بحثها را به یک جا منتقل کنید، و در صفحههای دیگر به این صفحهٔ اصلی پیوند بدهید.
- با تازهواردان خوب برخورد کنید - افراد تازهکار در اسلامیکال ممکن است با سیاستها و رسوم اسلامیکال آشنا نباشند. با آنها برخورد بدی نکنید و اگر کاری مغایر با رسوم اسلامیکال انجام دادند، فرض را بر سهوی بودن اشتباه بگذارید. محترمانه اشتباهشان را به ایشان گوشزد کنید، به سیاست/رهنمود/راهنمای مربوط به آن در اسلامیکال پیوند بدهید، و پیشنهادی برای عملکرد بهتر به آنها ارائه کنید.
رفتار غیرقابل قبول
مواردی که در زیر ذکر میشوند گاهی آن قدر مهم هستند که یک سیاست اسلامیکال تلقی میشوند. نقض این موارد (به خصوص نقض مکرر این موارد) ممکن است به طرد شدن فرد خاطی از اجتماع اسلامیکال بینجامد.
- حمله شخصی ممنوع است - حملهٔ شخصی یعنی گفتههای منفی در مورد یک ویرایشکنندهٔ دیگر. موارد عمدهٔ آن عبارتند از:
- توهین - مانند آن که کسی را احمق یا فاشیست خطاب کنید. روش درست آن است که به دیگران در مورد کار اشتباهشان توضیح دهید و راهی برای اصلاح آن پیشنهاد کنید.
- تهدید - مانند این که دوستیتان با مدیران اسلامیکال را به رخ دیگری بکشید و او را تهدید به قطع دسترسی کنید.
- تهدیدهای قانونی - مانند آن که کسی را به خاطر ویرایشهایش در اسلامیکال تهدید به پیگرد قانونی کنید.
- درج اطلاعات شخصی - کاربرهایی که اطلاعاتی در مورد هویت و مسایل شخصی یک کاربر دیگر اسلامیکال را بدون رضایت او در اسلامیکال درج کنند، ممکن است برای مدتی (حتی همیشه) دچار قطع دسترسی بشوند.
- دیگران را بد جلوه ندهید - بحثها باید با هدف تبادل نظر مفید صورت بگیرند. بنا بر این:
- موقع نقل قول از دیگران دقیق باشید.
- وقتی میخواهید به ویرایشهای یک کاربر دیگر اشاره کنید، از پیوندهای تفاوت استفاده کنید.
- به عنوان یک قاعده کلی از ویرایش کردن نوشتههای دیگران خودداری کنید. موارد استثنای این قاعده در زیر آمدهاند.
ویرایش نوشتههای دیگران
صفحههای بحث قرار نیست جایی چاپ بشوند، پس اجباری در اصلاح غلطهای املایی و انشایی آنها نیست، به خصوص از این جهت که ویرایش نوشتههای دیگران میتواند باعث تحریک شدن آنها بشود.
هرگز نوشتهٔ یک کاربر دیگر را به نحوی که معنی آن را تغییر دهد ویرایش نکنید و بهطور کلی از ویرایش نوشتهها و نظرهای دیگران در صفحههای بحث خودداری کنید؛ مگر هنگامی که:
- … از نویسندهٔ آن نوشته اجازه گرفته باشید.
- … مطالب غیرمجاز مانند افترا، تهدید به پیگیری قانونی، افشای اطلاعات شخصی، یا نقض سیاستهای حق نشر، زندگینامه زندگان، تبلیغ باشد.
- … نوشتهای مضر باشد، شامل حملههای شخصی، ترولگری، و خرابکاری. این بند معمولاً شامل بینزاکتیهای ساده نمیشود؛ در این مورد پال:حذفبینزاکتی را ببینید. حذف کردن هجوهای ساده در مورد دیگران هم محل اختلاف نظر است. در این مورد پال:حذفحمله را ببینید. مورد مرزی دیگر ویرایشهای اخلالگرانه است که معمولاً بهتر است دست زده نشوند یا بایگانی شوند.
- … در پایان نوشتهٔ امضانشدهای، پیامی در مورد نویسندهٔ آن اضافه میکنید. (برای این منظور از دستور {{امضانشده|نام کاربری یا نشانی IP|تاریخ ویرایش}} استفاده کنید).
- … در وسط یک پیام بلند، برای پاسخ به یک جزء از آن، پیامی کوتاه به عنوان پاسخ اضافه میکنید. حتماً انتهای نوشتهٔ خود را امضا کنید. نوشتهٔ شما باید به گونهای باشد که متن اصلی از پاسخ آن بهسادگی قابل تشخیص باشد، ترجیحاً نوشتهٔ خود را کوچک کنید، اینگونه:
:<small>نوشتهٔ شما --~~~~</small>
- … یک پیام بلند از نظر صفحهبندی اشکال دارد، به نحوی که خواندنش مشکل میشود. در این حالت، فقط صفحهبندی را اصلاح کنید و محتوای پیام را تغییر ندهید.
- در صفحهٔ بحث خودتان، میتوانید نوشتههای دیگران را پاک کنید، اما توجه کنید که بایگانی کردن صفحههای بحث ترجیح داده میشود، و پاک کردن نوشتههای دیگران بدون داشتن دلیل خوبی برای این کار، یک رفتار نامناسب دانسته میشود. توجه کنید که این مورد فقط در مورد پاک کردن کل نوشتهٔ یک نفر است، و شما اجازه ندارید بخشی از نوشته را به شکلی پاک کنید یا تغییر دهید که محتوای آن دچار تغییر شود.
- حذف یا خطزدن نظر حساب زاپاس در زمانی که کاربر قطع دسترسی یا تحریم خود را دور زده باشد. چنین نظرهایی را اگر جزئی از یک بحث فعال نباشند و پاسخی نگرفته باشند میتوان با یک خلاصه ویرایش مناسب حذف کرد. اگر نظر پاسخ گرفته باشد میتوان نظر را خط زد و در ادامهٔ آن توضیحی در مورد دلیل خطخوردگی افزود. معمولاً نیازی به خطزدن یا حذف چنین نظرهایی از بحثهای جمعبندیشده یا بایگانیشده نیست.
ویرایش نوشتههای خودتان
سعی کنید از ویرایش نوشتههای خودتان تا حد امکان پرهیز کنید، چرا که ممکن است دیگران آن نوشتهٔ شما را در جای دیگری بهشکل فعلی، نقل قول کرده باشند. قبل از ذخیره کردن نوشتههایتان، از آنها پیشنمایش بگیرید تا مطمئن شوید که آنها را بدون غلط ذخیره میکنید. اگر مطلبی را به اشتباه در صفحه یا بخشی نوشتید یا دیدگاهتان تغییر یافتهاست، میتوانید کلّ نظرتان را پاک کنید البته در صورتیکه هنوز کسی به آن پاسخ نداده باشد. اما اگر کسی به نوشتهٔ شما پاسخ داده یا آنرا نقلِ قول کردهاست باید از پاک کردنِ نظرتان اجتناب کنید چون واکنشها و پاسخهایی که به نظرِ شما داده شدهاست را گنگ خواهد کرد.
وقتی میخواهید نوشتهٔ خودتان را که به آن پاسخ داده شده دوباره ویرایش کنید، چند راه حل پیش رو دارید:
- از کسی که به آن پاسخ داده، بپرسید که آیا تغییر دادن یا پاک کردن بخشی یا تمام چیزی که نوشتید از نظر او اشکال دارد یا نه.
- نوشتهٔ قبلیتان را پاک نکنید، بلکه خط بزنید (به قبل از آن دستور <s> و به بعد از آن دستور </s> را اضافه کنید:
<s>...</s>
).
اختلاف نظر
برای حل اختلاف نظرهایتان با یک ویرایشکنندهٔ دیگر اسلامیکال، اسلامیکال:حل اختلاف را بخوانید.
استانداردهای فنی و صفحهبندی
صفحهبندی
- بخشهای جدیدی در انتهای صفحه اضافه کنید - اگر مطلب جدیدی را در بالای صفحه اضافه کنید ممکن است دیده نشود یا گیج کننده باشد. همیشه مطالب جدید در زیر مطالب قبلی و در انتهای صفحه اضافه میشوند. به این ترتیب توالی زمانی بحثها حفظ میشود. یک راه سریع برای انجام این کار آن است که روی دکمهٔ «افزودن بخش» در بالای صفحهٔ بحث کلیک کنید، تا یک بخش جدید ایجاد شود. (به راهنمای استفاده از صفحههای بحث نیز مراجعه کنید).
- بین مطالب مختلف فاصله بگذارید - اگر در یک پیغام میخواهید به بیش از یک نکته اشاره کنید، خوب است متن را در چند بند (پاراگراف) بنویسید. بین هر بند با بند بعدی باید یک سطر خالی بگذارید.
- از الگوی ریسمانی در بحث استفاده کنید - آنچه را که در پاسخ به یک مطلب قبلی مینویسید، با دندانهدار کردن متن (با استفاده از اضافه کردن نویسهٔ : به ابتدای سطر، به تعداد لازم) از متن بالایش متمایز کنید. (به راهنمای استفاده از صفحههای بحث نیز مراجعه کنید).
عنوانها و بخشهای جدید
- برای هر موضوع جدید یک بخش جدید ایجاد کنید - به این ترتیب، بحثهای مربوط به آن موضوع از بقیهٔ بحثها متمایز میشوند. به علاوه، آن بخش از طریق «فهرست مندرجات» در بالای صفحهٔ بحث، قابل دسترسی خواهد بود. همانطور که پیشتر ذکر شد، با استفاده از دکمهٔ «افزودن بخش» در بالای صفحهٔ بحث، این کار به آسانی قابل انجام است.
- عنوان هر بخش را مناسب مقاله انتخاب کنید - عنوان یک بخش در صفحهٔ بحث باید نشان بدهد که موضوع آن بخش، کدام یک از قسمتها یا خصوصیات مقالهاست. عنوانی مانند این مقاله بد است را استفاده نکنید؛ به جای این کار، در عنوان ذکر کنید که کجای مقاله بد نوشته شدهاست.
- عنوانها را بیطرفانه انتخاب کنید - عنوان باید مشخص کند که موضوع بحث چیست، نه این که به یکی از دیدگاههای موجود اشاره کند. در همین راستا:
- یک ویرایش خاص را ستایش نکنید - ممکن است منظور شما ستودن یک ویرایش خاص در متن مقاله باشد، اما توجه کنید که از دید کسی که با آن دیدگاه مخالف است، این کار شما وجههٔ دیگری پیدا میکند.
- در عنوانها انتقاد نکنید - چیزی که شما با لحن انتقادی از آن صحبت میکنید محصول ویرایش دیگر ویرایشکنندگان اسلامیکال است، و لحن انتقادی شما ممکن است از طرف آنها نوعی حمله قلمداد شود.
- در عنوان به کاربر خاصی اشاره نکنید - نباید سعی کنید که کاربر خاصی را به بحث بکشانید. عنوان باید به شکلی باشد که همه بعد از خواندن آن به پاسخ دادن علاقهمند شوند.
پیوندها، زمان و عنوان صفحه
- آزادانه پیوند بدهید - پیوند دادن به دیگر مقالهها در صفحههای بحث کار مفیدی است، و پیوند دادن به مقالههایی که هنوز ایجاد نشدهاند میتواند باعث شود که تدریجاً به بالای فهرست صفحههای مورد نیاز رانده شوند.
- تاریخ و ساعت را بر اساس زمان هماهنگ جهانی (UTC) بیان کنید، مثلاً وقتی که به زمان صورت گرفتن یک ویرایش یا انتقال یک صفحه اشاره میکنید.
- وقتی راجع به نام مقاله صحبت میکنید به نام فعلی اشاره کنید - این مسئله زمانی که یک مقاله انتقال داده میشود (نامش تغییر میکند) اهمیت دارد. در این شرایط صفحهٔ بحث هم معمولاً منتقل میشود و اگر شما به نام قبلی اشاره کنید، باعث گیج شدن خواننده میشوید.
صفحههای بحث طولانی
- بایگانی کنید؛ پاک نکنید - وقتی صفحهٔ بحثی خیلی طولانی (بلند) میشود، و قسمتهای قدیمیتر آن دیگر مورد بحث نیستند، صفحهٔ بحث را بایگانی کنید. به راهنمای بایگانی کردن صفحهها نگاه کنید تا روش درست این کار را فرابگیرید.
- بحث را خلاصه و جمعبندی کنید - به اسلامیکال:خلاصه کردن صفحهها نگاه کنید.
صفحههای بحث متمرکز
اغلب تعدادی صفحههای مرتبط وجود دارند که میتوانند از یک صفحهٔ بحث واحد برای گفتگوها بهرهمند شوند. برای مثال، یک مقالهٔ فهرست ممکن است بیش از اندازه حجیم شود و به چند مقالهٔ فهرست بر پایهٔ حروف الفبا تفکیک شود. یا ممکن است مجموعهای از الگوها موجود باشند که بههمراه یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرند یا حتی صفحههای پیام رابط کاربری مرتبط با یکدیگر در فضای نام مدیاویکی.
پیش از پیادهسازی یک صفحهٔ بحث متمرکز، ابتدا برای کسب اجماع پیرامون پیشنهاد خود اقدام کنید. گفتگوی اصلی معمولاً در صفحهٔ بحث متمرکز پیشنهادی قرار میگیرد و اعلانی در صفحههایی که قرار است به آن هدایت شوند، قرار داده میشود. در صورت نیاز، اعلانها را میتوان در صفحههای مرتبط دیگر نیز قرار داد؛ برای مثال، صفحهٔ یک ویکیپروژهٔ مرتبط یا اسلامیکال:قهوهخانه/گوناگون. برای ارجاع به بحث پیرامون پیشنهاد، میتوان از {{اعلان بحث متمرکز}}
استفاده کرد.
در صورتی که اجماع حاصل شد:
- تمامی بحثهای کنونی در تمامی صفحههای بحثی که قرار است متمرکز شوند را بایگانی کنید؛ راهنما:بایگانی صفحه بحث را ببینید.
- هر صفحهٔ بحث را برای وجود زیرصفحهها بررسی کنید. این زیرصفحهها معمولاً حاوی بحثهای بایگانی شده هستند، اما برخی زیرصفحههای دیگر مانند پیشنویس یا زیرصفحهٔ پیشاخوبیدگی نیز ممکن است ایجاد شده باشند. اسلامیکال:زیرصفحه را ببینید.
- در صفحهٔ بحث متمرکز، صفحههای تغییرمسیر یافته را فهرست کنید. برای این کار میتوانید از
{{متمرکز}}
استفاده کنید. - در صفحهٔ بحث متمرکز، تمام صفحههای بحث بایگانیشده را فهرست کنید. برای این کار میتوانید از {{بایگانیها}} استفاده کنید.
- هریک از صفحههای بحث را به صفحهٔ بحث متمرکز مورد نظر تغییرمسیر دهید؛ اسلامیکال:تغییرمسیر را ببینید. توصیه میشود که یک آگهی ویرایش برای صفحههای بحث تغییرمسیر یافته ایجاد شود؛ اسلامیکال:آگهی ویرایش را ببینید. برای این کار میتوانید از
{{آگهی ویرایش تغییرمسیر متمرکز}}
استفاده کنید. - توصیه میشود که یک آگهی ویرایش برای صفحهٔ بحث متمرکز ایجاد شود. برای این کار میتوانید از
{{آگهی ویرایش متمرکز}}
استفاده کنید. - اطمینان حاصل کنید که ویرایشگران دخیل در بحث از لزوم افزودن صفحهٔ بحث متمرکز به فهرست پیگیریهای خود آگاه شوند.
صفحهٔ بحث مدیاویکی:Common.css نمونهای از یک صفحهٔ بحث متمرکز است.
صفحههای بحث کاربری
صفحات بحث کاربر مشمول دستورالعملهای عمومی صفحه کاربر در مورد مدیریت محتوای نامناسب هستند (به صفحات کاربر § رسیدگی به محتوای نامناسب مراجعه کنید). در حالی که هدف از صفحات بحث مقاله بحث در مورد محتوای مقالات است، هدف صفحات بحث کاربر جلب توجه یا بحث در مورد ویرایشهای یک کاربر است. اسلامیکال یک سایت شبکه اجتماعی نیست و تمام بحثها در نهایت باید صرفاً در جهت بهبود دانشنامه باشد. صفحات بحث کاربر باید هدف اصلی خود را که آسانتر کردن ارتباط و همکاری میان ویرایشگران است، انجام دهند. ویرایشگرانی که از استفاده از صفحه بحث خود برای این اهداف خودداری میکنند، روح دستورالعملهای صفحه بحث را نقض میکنند و به صورت مشارکتی عمل نمیکنند.
پاکسازی صفحه بحث شخصی
طول صفحات بحث کاربر، و نیاز به بایگانی، به صلاحدید هر ویرایشگر واگذار شدهاست. اگرچه بایگانی ترجیح داده میشود، کاربران میتوانند آزادانه نظرات را از صفحات بحث خود حذف کنند. کاربران همچنین ممکن است برخی از مطالب را در بایگانی حذف کنند. حذف یک اخطار به عنوان مدرکی مبنی بر خوانده شدن هشدار توسط کاربر در نظر گرفته میشود. این شامل کاربران ثبت نام شده و غیر ثبت نام شده میشود. برخی از کاربران جدید معتقدند که میتوانند نظرات انتقادی را با حذف آنها پنهان کنند. این درست نیست: چنین نظراتی همیشه میتوانند از تاریخچه صفحه بازیابی شوند.
انواع خاصی از اعلانها وجود دارد که کاربران ممکن است آنها را از صفحات بحث خود حذف نکنند، مانند درخواستهای رفع انسداد رد شده و برچسبهای حذف سریع (برای جزئیات کامل به صفحات کاربر § حذف نظرات، اطلاعیهها و هشدارها مراجعه کنید).
صفحات بحث کاربر تقریباً هرگز حذف نمیشوند، اگرچه خالی کردن این صفحه با درخواست کاربر انجام میشود.